Oude ambachten tijdens open Monumentenweekend Roosendaal in september. 

stichting OMD Roosendaal is druk doende om een aantal historische panden toegankelijk voor publiek te maken. Daarnaast komt er een lint van oude ambachten in het centrum van Roosendaal.

 

De dagen vinden plaats op 12 en 13 september. Op de vrijdag voorafgaand bezoeken de schoolklassen enkele bijzondere locaties. Het thema van dit jaar is 'Kunst en Ambacht'. Daarmee staat zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal.

Te denken valt aan monumenten waar fraaie toepassingen van ambachten en toegepaste kunsten zichtbaar zijn (houtsnijwerk, beeldhouwwerk, glas-in-lood, stucwerk, wandschilderingen en –bespanningen, tegeltableaus); ambachten gerelateerd aan de inrichting van monumenten (meubilair, servies en glaswerk, stoffering, de klokkenmaker of het tuinontwerp); ateliers en werkplaatsen, galeries van huidige kunstenaars, ontwerpers en vaklieden; en monumenten die in restauratie zijn of net gerestaureerd zijn en waar dus recent ambachtslieden aan het werk zijn geweest of nog werken.

 

In Roosendaal zijn veel monumenten vrij toegankelijk, waaronder - uiteraard - de St Jan en het Raadhuis, maar ook in het station zijn rondleidingen, de St. Josephkerk krijgt extra aandacht en het Seinhuis is open voor publiek. Diverse molens zijn toegankelijk en zelfs enkele particuliere monumenten zijn te bezichtigen. Medio juli is exact bekend welke locaties deelnemen. Deze worden opgenomen in een folder, waarin ook een fietsroute staat.

 

ambachten

Op zaterdag 12 september ligt in Roosendaal het zwaartepunt, dan zijn de meeste monumenten toegankelijk en worden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er een lint van oude ambachten van de Oude Markt tot in de Molenstraat.

Behalve de bekende oude beroepen als glasblazen, boekbinden en zilversmeden zijn er enkele heel verrassende, bijvoorbeeld het stofferen van oldtimers en het bouwen van violen.

 

Verder heeft het stichtingsbestuur een stijlvolle autobus uit 1961 geregeld die deze dag een vast traject rijdt. Belangstellenden kunnen hiervan kosteloos gebruik maken. Ook de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal (OVCR) rijdt met enkele wagens.

 

deelnemen

Het stichtingsbestuur hoopt dat zoveel mogelijk monument-eigenaren deelnemen aan de dagen. Het in de belangstelling brengen (en houden) van ons erfgoed staat garant voor behoud ervan.

Wie wil deelnemen aan één of beide dagen, neemt het beste contact op met de St. Open Monumentendag Roosendaal via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tijdige aanmelding is belangrijk, zodat gezorgd kan worden voor publiciteit via de uit te brengen folder. Ook wordt er dan rekening gehouden met een extra vlag en promotiemateriaal.

 

vrijwilligers

Wie graag wil helpen tijdens het weekend is van harte welkom zich aan te melden. Voor alle opengestelde panden zijn toezichthouders nodig en ook mensen die willen rondleiden zijn welkom. Uiteraard worden medewerkers voorzien van de nodige kennis.