Repetities voor komende productie 'Ciske de Rat' in volle gang.

Het was al volop bedrijvigheid toen ik in de morgen bij ’t Zwijnshoofd binnen trad. Stichting BOV had hier haar ‘trainingskamp’ opgeslagen deze dag en er werd volop gerepeteerd voor de komende productie ‘Ciske de Rat’. Met de draaiboeken in de hand was zowat heel de cast aanwezig om het beste beentje voor te zetten.

Het verhaal draait weliswaar om een klein brutaal manneke met de naam Ciske de Rat, maar zoals vanouds verwacht van de BOV wordt het stuk groots opgepakt. Dat betekent veel scènes met veel personages en die moeten allemaal hun stukken kennen. De spanning, maar belangrijker nog, het enthousiasme droop van alle  spelers af. Wat een mooi gezicht was.

Zang en dans is waar Stichting BOV zijn naam heeft waar gemaakt, en dat krijgen we ook in de oer-Hollandse musical te zien. Het is niet makkelijk om misschien wel de bekendste van de Nederlandse musicals aan te pakken maar het is precies een kolfje naar de hand van de Bergse stichting.

Niet iedereen komt tegelijkertijd aan de beurt. De zijkanten en de achterkant van de zaal puilt

endan ook uit van mensen die aandachtig toekijken, hun eigen rol in het script nog even nalezen of die gewoonweg even ‘afwezig’ zijn door een stukje haakwerk op te pakken.

Ilse Verhoeven die mij altijd de laatste nieuwtjes weet te vertellen had al aangegeven dat er deze dag met accessoires zou worden gewerkt zoals we die in de live show ook te zien krijgen. En inderdaad de schoolbankjes stonden al klaar. Daarvan werd al dankbaar gebruik gemaakt door de wachtende jeugd.

Wachten is voor kinderen altijd zenuwslopend. Ze gaan of giechelen en vermaken zich met wat spelletjes die al gauw de aandacht voor het echte werk doen verslappen, of ze zitten nagelbijtend toe te kijken om maar niet te missen. Het feit dat de kindercast dubbel bezet is die afwisselend de live shows gaan spelen zorgde voor een behoorlijke club kids.

Het is altijd weer frappant hoe mensen zich zo in een spel kunnen inleven. Het is alsof ze die momenten daar en dan werkelijk beleven. Diemer van Wijk als regisseur doet daartoe ook een aardige duit in het zakje. Steeds weer vraagt hij nog grotere bewegingen, nog meer uiting van passie, waardoor het geheel nog meer de aandacht vraagt, nee eist, van het publiek.

Als ik eens rondkijk zie ik wel een aantal bekende gezichten. Het zijn mensen die altijd al getuigen van creativiteit, enthousiasme en inzet. Juist die drive maakt het dat menig ‘Bergs’ stuk altijd weer goed ontvangen wordt. Stichting BOV legt wat dat betreft altijd al de lat hoog en dat zal met ‘Ciske de Rat’ niet anders zijn.

Het is de combinatie van oudere spelers en kinderen die elk spel, elke productie zo levendig maken. Het zit ook in de Bergse genen om al op vroege leeftijd iets creatiefs te doen in muziek, cultuur en / of kunst. Wat dat betreft zijn wij als Bergs publiek de laatste decennia natuurlijk hartstikke verwend.

Voorstellingen in De Maagd te Bergen op Zoom: 

Zaterdag 21 maart          20:00 uur

Dinsdag 24 maart            20:00 uur

Donderdag 26 maart      20:00 uur

Vrijdag 27 maart              20:00 uur

Zaterdag 28 maart          20:00 uur

Zondag 29 maart             14:00 uur


Toegangsprijs vanaf € 9,50