Ans Goorden wist me te vertellen: Mary Brengts afscheid, Efterling theater brengt Klaas Vaak, en De Spelerij brengt De Drie Zusters.


‘The last call tour’ met dochter Roisín O

Mary Black brengt afscheidsgroet in stijl

Als je liefhebbers vraagt naar een Ierse zangeres zullen de meesten antwoorden met Mary Black. Legendarisch zijn haar vertolking van Song for Ireland en No Frontiers. Ze beschikt over meerdere succesalbums, een uitpuilende prijzenkast en een enorme fanschare over de hele wereld. Voor wie een optreden wil meemaken is dit de laatste kans, want Mary Black stopt met toeren. Met ‘The last call tour’ neemt ze afscheid in stijl. Voor het optreden op vrijdag 6 maart 20:00 in De Maagd brengt ze ook haar dochter, de gevierde zangeres Roisín O mee. Er zijn nog plaatsen vrij. Meer info op www.demaagd.nl

 

Mary Black is een van de onbetwiste ‘Godmothers’ van de Ierse muziek. Een zangcarrière van meer dan dertig jaar leverde haar een lading muziekprijzen op om u tegen te zeggen. En terecht, want ieder album dat zij uitbracht kleurde binnen de kortste keren platina. De afgelopen jaren verscheen zij al frequent in Nederlandse theaters, onder andere in Carré, Vredenburg en Chassé. Dit seizoen schittert zij nog éénmaal op de theaterpodia met ‘The last call tour’; een afscheidsgroet in stijl van een fenomenale Ierse zangeres. Op slechts enkele speellocaties deelt zij het podium met haar dochter Roisín O. De Maagd in Bergen op Zoom is daar één van. Roisín O maakt in Ierland een stormcarrière door en is op 6 maart special guest in het concert van haar moeder.

 

Mary Black wordt vaak gezien als folkzangeres, maar in werkelijkheid heeft zij meer met eigentijdse songwriters en heeft een deel van haar werk een poptintje. In 1990 veroverde Mary’s warme stem ook Amerika en deelde zij het podium met o.a. Emmylou Harris, Mary Chapin Carpenter, Joan Baez en Van Morrison. Ze maakte deel uit van de series Celtic Woman en Transatlantic Sessions. Tot de topnummers in haar repertoire behoren ‘No frontiers’, ‘Song for Ireland’, ‘Anachie Gordon’ en ‘One and only’. 

In 1983 maakte Mary haar eerste solo-plaat, waarmee ze direct de eerste platina record op haar naam kon schrijven. Én de eerste muziekprijs, de Irish Independent Arts Award for Music. Tien succesalbums en zestien muziekprijzen later, kijken we in haar afscheidstournee terug op een indrukwekkende carrière van een sterke vrouw die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de Ierse muziek en die met haar talenten grenzen tussen generaties doorbreekt.

 

Meer info over de voorstelling en de kaartverkoop op www.demaagd.nl

Met zeven Zandkabouters uit de regio

Efteling theater brengt Klaas Vaak in De Maagd


Zandtovenaar Klaas Vaal vliegt met z’n uil langs de theaters voor een groot musicalavontuur. Hij heeft de hulp ingeroepen van zeven Zandkabouters: vier meisjes en drie jongens uit de regio. Bij de voorstelling op zondag 8 maart 13:30 in De Maagd zijn de kinderen via een speciale CKB workshop aan hun rol gekomen. Op zondagmorgen krijgen ze nog een acteerles van Efteling Theater voor hun scène. De musical Klaas Vaak is voor iedereen vanaf 4 jaar. Er zijn nog plaatsen vrij. Meer info op www.demaagd.nl

 

Klaas Vaak bezorgt hij met zijn magisch slaapzand kinderen over de hele wereld mooie dromen. Zo ook in het Sprookjesbos. Maar de laatste tijd lijkt het slaapzand niet meer te werken. Heeft Heks er iets mee te maken? En waar komt het zwarte zand vandaan? Bij het vallen van de nacht gaat Klaas Vaak samen met zijn trouwe vriend de uil op pad om het raadsel voor eens en altijd op te lossen.

 

Deze musical speelde eerst in de Efteling en is nu op tour door heel Nederland. Naast de professionele cast is er een gastrol voor zeven Zandkabouters. Bij elk theater is hiervoor een speciale selectie geweest. CKB De Maagd heeft deze selectie in een creatief jasje gestopt in het thema van de voorstelling. Kinderen konden zich hiervoor opgeven en vervolgens kregen ze een CKB workshop theater en beeldende kunst (met gekleurd zand), waarna ze via een loting aan hun rol kwamen. De kinderen moesten daarvoor een bepaalde lengte hebben, kledingmaat en leeftijd i.v.m. de kostuums en de uitvoering van de rol. Uiteindelijk zijn Sarah, Bas, Ayla, Giovanni, Laetitia, Thijs en Annabelle benoemd tot Zandkabouters van Bergen op Zoom.

 

Meer info over de voorstelling en de kaartverkoop op www.demaagd.nl

Paula Bangels stoft Tsjechov af

De Spelerij brengt nieuwe versie Drie Zusters

Paula Bangels is een veelgevraagd theaterregisseur, in Nederland en Belgie. Vier jaar geleden formeerde ze haar eigen theatergroep: De Spelerij. Klassiekers uit een ver of recenter verleden stoft ze af, ze brengt het stuk terug naar wat voor haar de essentie is en bewerkt dit vanuit een verfrissende moderne regie. Dit seizoen is het de beurt aan ‘Drie Zusters’ van Anton Tsjechov, op 10 maart 20:00 te zien in De Maagd, Bergen op Zoom. Voor meer info www.demaagd.nl

Drie Zusters van Anton Tsjechov is een stuk waarin mensen snakken naar verandering, naar een beter leven. De dag wordt gevuld met toekomstdromen maar de tijd glipt tussen hun vingers door. Tijd waarin ze niets hebben ondernomen. En dan blijkt alle hoop op een betere toekomst zomaar ineens vervlogen.

Drie jonge vrouwen, samen in één huis. Ver weg, afgelegen en volkomen verloren in de oneindigheid. Een provinciestad, kleinburgerlijk en verstikkend. Wel opgevoed maar desondanks vol dromen en fantasie. Jonge officieren arriveren om de stad te beschermen maar er is geen gevaar. Alleen intense verveling. Maar ook een broeierig verlangen naar het mooiere, het intensere, het liefdevollere. Naar de stad, het leven en de liefde. En dan op een goeie dag … gaan de mannen weer weg. En dooft iedere illusie en hoop op verandering.

Over Paula Bangels:

Paula Bangels  was verbonden aan De Paardenkathedraal van Dirk Tanghe (o.a.: Nachtwake, Paris Texas, Closer, Bedrog), onlangs regisseerde ze Mathilde (nominatie Louis d'or voor Louis van Beek), Wie is er bang voor Virginia Woolf (nominatie Theo d'or voor Linda van Dijck en genomineerd voor Toneelpubliekprijs). En bij haar eigen gezelschap De Spelerij regisseerde ze Othello, Frederik en Vrijdag. Ook maakte ze Agnes van God bij Albert Verlinde Theaterproducties met o.a. Willeke van Ammelrooy en Kat op een heet zinken dak en Lars! bij De Spelerij.

 

De pers over de Spelerij:

“Een sterk staaltje acteursregie met mooie confrontaties tussen man en vrouw.” **** de Volkskrant (over Vrijdag)

 

“Herkenbaar menselijk drama van hoge kwaliteit, dat is de missie van De Spelerij. Met Vrijdag is dat gelukt." **** Theaterkrant (over Vrijdag)

 

“Een heldere en eigen voorstelling die erin zal slagen jongeren aan zich te binden.” *** De Volkskrant (over Othello)