Twee leerlingen van het Markland-college liepen vorige week stage bij het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch. Ze deden dit om ervaring op te doen in een ‘non-profit’organisatie. Ze kijken terug op een leerzame week en laten een mooi projectresultaat achter.  

Gaia Bolder (15) en Joyce van Dalen (15) vonden een plekje voor hun maatschappelijke stage bij het NVMO.

Maatschappelijke stage is een vorm van leren buiten de school. Leerlingen maken in hun stage kennis met een vrijwilligersorganisatie. De stage maakt jongeren bewust van hun omgeving en de rol die zij hierin hebben, en draagt ook bij aan hun persoonlijke en sociale ontwikkeling.

 

De beide leerlingen begonnen op een zondagmiddag, tijdens de openingstijden van het museum. Zo kregen ze direct een indruk van de werkzaamheden tijdens bezoekuren. Later in de week leerden ze meer over het werken in het museum. Stagebegeleider en bestuursvoorzitter Marcel Deelen vertelde hen over de geschiedenis van de collecties, de maatschappelijke functie van het museum en de wijze waarop het museum werkt met vrijwilligers. Veronica Willemsen, verantwoordelijk voor de groepsbezoeken, maakte hen wegwijs omtrent de baliewerkzaamheden en het ontvangen van bezoekers.  

Daarnaast kregen de beide dames een eigen taak: ze zochten uit welke geweien er boven de trap hangen en maakten daarbij omschrijvingen. Bezoekers kunnen vanaf volgende week allerlei wetenswaardigheden lezen over de collectie ‘Afrikaanse Hoorndragers’ die er hangt.

 

Joyce en Gaia die respectievelijk vwo-technasium en gymnasium doen in klas OGA3L, legden hun ervaringen vast in een verslag dat meetelt voor hun examen. Ook hun stagebegeleider van school was tevreden over het enthousiasme van de meiden.

Joyce: “Het is leuk om te zien hoe het museum zichzelf blijft en toch meegaat met de tijd.”

Gaia: “Mijn moeder doet de Geologie hier. Echt leuk om te zien hoe zo’n afdeling in elkaar zit.”

Marcel Deelen hoopt dat hij de twee in de toekomst terugziet als medewerkster.

“De basis is in elk geval gelegd. Ze hebben ervaren dat een museum niet stoffig en saai is, maar hartstikke interessant.”

Joyce en Gaia knikken, ze kunnen dit volmondig beamen.