De kraai is gevallen, een aantal onder ons zijn een askruisje gaan halen. Is de Vastenavend dan helemaal voorbij? Nee, want traditioneel is het Wagetjes kijken op de Kaai te Bergen op Zoom. Als vanouds is de Gedempte Haven de locatie waar de bouwclubs nog één keer hun fraaie creaties opstellen zodat je in alle rust alle details nog eens kunt bekijken.

Het weer zat weer ontzettend mee. Een lekker zonneke, niet al teveel wind en dus was het aangenaam om op je gemak langs al die kunstwerken te kuieren. Er was ook een biertent aanwezig, je kon je honger stillen en natuurlijk kon je nog wat Leutneutbonnen kwijt in kefeekes als Café De Kaai, ’t Dobbertje, Krijnen en nog meer. Het is echt ongelooflijk wat een creativiteit de bouwclubs aan de dag leggen. Dikwijls ontgaan je de meeste dingen tijdens de reguliere optocht. Maar als alles stil staat komt alles scherp naar  voren zoals bij de wagen van de prins waarin een heuse Gròòte Winkler Prins Nillis III Berregse Ensieklopedie te zien was met titels als: ‘Oe Zitta?’, ‘Oe Lopta?’of ‘Oe Kenta?’.

Het is altijd mooi om te zien hoe Bouwclubs als BC WIJ inspelen op de actuele situaties zoals na de fusie van het Franciscus en Lievensberg tot het Bravis Ziekenhuis waarbij klustering van speciale diensten plaatsvindt. De vestiging van het Moeder / Kind Centrum in Bergen op Zoom leidde tot het thema ´Oe Beval ´t´ waarbij prachtig werd uitgebeeld hoe Tullepetaone Krabbekes baren.

Voor de bouwclubs zelf is deze zondag een laatste kans om zich nog eens aan het publiek te vertonen. Er worden delen tot wel hele wagens verkocht. Sommigen verdwijnen tot in België of zelfs Italië toe. Aan de andere kant is het ook een relaxte dag om nog eens samen een pilsje te drinken en met het publiek een babbeltje te maken.


Al die creaties in het zonnetje leidde tot kleurrijke taferelen, en gaandeweg de middag werd het drukker en drukker. Mensen bekeken de details, lieten zich de mechaniek uitleggen of schoten foto’s. Tijdens de optocht komt alles aan je voorbij, begeleiders en hekken zorgen er voor dat je veelal wat op afstand blijft. Tijdens ‘Wagetjes kijke’ loop je er pal langs, je kunt de wagens gewoon aanraken en dan val ook op hoe ‘merakels gròòt’ al die bouwwerken wel niet zijn. Dit is bij uitstek een dag dat je pas snapt hoeveel werk er in één zo’n gerijke gaat zitten!

Snuiven deed hij niet meer, de stoom kwam niet meer uit zijn neusgaten maar de Stier van CV ’s Vagevuur (thema: ’n Dolle Bull) maakte nog altijd indruk. Ook hier weer vergaapte het publiek zich aan alle details zoals de straatlantaarn aan de voorkant. Als de gemeente nog eens historisch mooie lampen wil kiezen voor de binnenstad moeten ze maar bij  deze carnavalsvereniging te rade gaan.

Ze kwamen als laatste in de stoet met nummer 66 maar wonnen wel de eerste prijs bij de A-wagens: BouwClub De Waterstraot die met name de schoonmaak van de stad na het Vastenavendfeest als thema gekozen had. ‘Lest Best’ zeggen ze wel eens en dat bleek ook hier wel want ze gingen met de meeste punten naar huis. Het was ook ene prachtige wagen waar je naar bleef kijken.

Een mooie voorbeeld hoe een Tullepetaon met jonge krabbekes in de weer is. Als elke Tullepetaon dus in Bergen op Zoom bevalt, dan sterft de Tullepetaon uit want dan worden er alleen maar krabbekes geboren. Het zijn deze details die een wagen zo bijzonder maken.

Over details gesproken; Bouwclub De Krabbekweekers hals als thema ‘De Groete van Gogh’. Het was ene prachtig grote wagen, maar er zaten werkelijk fenomenale juweeltjes op de wagen zoals dit haast levende schilderijtje in 3D. Zo was de gehele wagen versierd met dit soort tafereeltjes.