"Doe mij maar een lekkere ouderwetse pot," hoor ik Peter Suijkerbuijk zeggen.



Vandaag ben ik op bezoek bij Boerderijwinkel Suijkerbuijk, bij Peter en Rianne. Als vanouds is dit adres gekend als het gaat om ons mandje te vullen met eerlijke producten zo van het land. Al generaties is de familie Suijkerbuijk één der Koningen vande Asperge telers, maar de boerderijwinkel heeft veel meer te bieden vandaar dat ik vandaag op bezoek ben om eens te kijken wat ze voor de feestdagen te bieden hebben. "Weet je Sonn, er zijn steeds meer mensen die van die exotische producten genieten. Maar vergis je niet, een hele grote groep wil gewoon van een ouderwetse degelijke lekkere maaltijd genieten. Zelf heb ik het liefste zo'n lekker potje met gebakken krieltjes, groente en een lekker stuk vlees." Aldus Peter. Rianne vult dit direct aan:"Ja, maar wel met een dikke lepel appelmoes erbij."Ze lacht erbij en ook Peter kan een grijns niet onderdrukken. Ikzelf ken dat wel, we zijn leeftijdsgenoten en je weet niet beter of er stond altijd wel een pot appelmoes op tafel. Ik vind het nog steeds lekker.

"Wat dacht je van vers fruit als toetje of tussendoortje? Of aardbeien op sap? De kinderen vinden dit helemaal lekker. We hebben best veel met allerlei soorten appels, aardbeien, mandarijnen, bananen, sinasappelen en nog veel meer." Voegt Rianne toe. Zelf geeft ze aan wel te kunnen genieten van tuttifrutti met deze dagen:"Lekker samen met moeders." Peter wijst op producten als krieltjes, kleine spruiten, witlof, snoeptomaatjes, sla en champignons. Van die spruitjes sta ik te kijken, een kerstgerecht? "Ja, Sonn, met de feestdagen lopen deze extra hard, dus zijn er toch ene hoop mensen die dit graag verwerken in hun kerstgerechten." Vertelt Peter mij. Op mijn vraag wat ze zelf met de kerst doen moeten ze eens lachen. "Weet je, heel vaak is er tijdens deze periode wel een of andere vorstaanval. En dan moeten groentes als prei, savooiekool, boerenkool, spruiten en andere wintergroente gerooid worden. Dus dat betekent uit de veren en aan de slag." Dit in tegenstelling tot andere wintergroente die wel in de koelcel kan worden opgeborgen zo vertelt Peter mij.

Tijdens de kerstdagen is de boerderijwinkel aan de Halsterseweg 82 gesloten, maar alle andere dagen (met uitzondering van woensdagmiddag en zondag) is de boerderijwinkel gewoon open. Voor ik weg ga loop ik ook nog eens een rondje en neem lekkere mandarijen, bananen en walnoten mee naar huis. Ik kan er weer tegen aan.


https://www.facebook.com/peterenrianne.suykerbuyk