Kerstnachtviering met HMR op 24 december

De vocale en instrumentale koren van HMR verzorgen in een sfeervolle Gertrudiskerk in Bergen op Zoom op dinsdagavond 24 december de kerstnachtviering. Voorafgaande aan de viering die om 24.00 uur begint, is er vanaf  23.25 uur koorzang, orgelmuziek en gelegenheid tot samenzang.

De vaste misgezangen zijn dit jaar weer genomen uit de “Messe de Minuit” van de componist Marc-Antoine Charpentier (1643-1704). Deze mis, waarin gebruik gemaakt wordt van melodieën van indertijd in Frankrijk bekende kerstliederen, is geschreven voor een bezetting van koor, soli, strijkers, fluiten, fagot en basso continuo. Daarnaast is zijn er diverse kerstliederen op Nederlandse, Latijnse, Duitse en Engelse tekst voor koor a capella en met begeleiding van instrumentalisten, o.a. in arrangementen van werk van John Rutter.

Tijdens de viering is er volop gelegenheid voor samenzang bij kerstliederen, acclamaties en gregoriaans. Het Ibach-orgel zal bespeeld worden door Janno den Engelsman, de orgels in het koor door Toine Jimkes. De dirigent is Hans Smout.

De Hoogmis op Kerstmorgen, woensdag 25 december om 11.00 uur, zal eveneens vocaal-instrumentaal door HMR verzorgd worden. De vaste misgezangen van deze viering komen dan evenwel uit de Missa in B. van de Italiaanse componist Antonio Caldara (1670-1736) die ook in Spanje en Oostenrijk werkzaam was.