Week van de Jonge Mantelzorger
Van Donderdag, 06 Juni 2019
Tot Donderdag, 13 Juni 2019
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jonge mantelzorgers staan centraal in de week van 2 tot en met 9 juni. Na het succes van vorig jaar is de Week van de Jonge Mantelzorger uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Met het thema ‘24/7 zorgen’ vraagt Vanzelfsprekend!?, platform voor Jonge Mantelzorgers, samen met 21 gemeentes aandacht voor een vaak ongeziene groep jongeren.

 

Onzichtbaar

De Week van de Jonge Mantelzorger is een initiatief om het gesprek aan te gaan over en met jonge mantelzorgers. Zij dragen dag en nacht de last van zorg voor een gezinslid. Elk gezin, elke zorgbehoevende en elke mantelzorger is anders. Maar wat jonge mantelzorgers met elkaar gemeen hebben, zijn hun zorgtaken, hun kopzorgen en soms gemis aan zorg en aandacht. De Week van de Jonge Mantelzorger maakt dat zichtbaar door de jonge mantelzorgers en hun belevingen in de schijnwerpers te zetten.

 

24 uur, 7 dagen per week

Voorafgaand aan en tijdens de week draait het om het thema ‘24/7 zorgen’. Mantelzorger ben je altijd, niet alleen als je boodschappen doet, een zusje kalmeert of je ouders medicijnen toedient. Via commercials, posters, ansichtkaarten, een gezamenlijke website, Facebook-pagina en andere social mediakanalen komt dit tot uiting. Elke gemeente vult de Week van de Jonge Mantelzorger verder in met uiteenlopende activiteiten.

 

De Brabantse Wal gemeenten, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht, doen dat door in de week van 2 juni de volgende activiteiten te organiseren:

·         Zondag 2 juni de kick-off om 11.00 uur in Bioscoop: C-Cinema Bergen op Zoom in De Zeeland Leisure & Shopping. Lekker chillen voor de jonge mantelzorgers zij mogen ook nog iemand meenemen. Er kan gekozen worden voor 2 verschillende films, een voor de jongere kinderen en een voor de oudere jeugd.

·         Dinsdag 4 juni een minisymposium in het auditorium van de Rabobank Bergen op Zoom voor professionals die werken met jeugd en jongeren. Thema: Zie jij de jonge mantelzorger en wat kunnen we gezamenlijk doen?

·         Zaterdag 8 juni ‘Out with a bang’ bij Leisure en golf Akkermans in De Heen. Met de jonge mantelzorgers gaan we ontsnappen aan de 24/7-zorg. De bunkerescape, kun jij op tijd wegkomen door het oplossen van de opdrachten? Erg spannend? Ontspanning is er ook door een gezellig potje minigolf.

 

Deelnemers

Dit jaar nemen de volgende gemeentes deel aan de Week van de Jonge Mantelzorger: Alblasserdam, Best, Boxtel, Brabantse Wal, Breda, Den Bosch, Dongen, Geertruidenberg, Geldrop, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Meierijstad, Middelburg, Nuenen, Son en Breugel, Tilburg, Veere, Vlissingen en Waalwijk. Meer informatie staat op www.weekvandejongemantelzorger.nl.