Een bruisende leerervaring voor jonge foodpioniers
ProefMei lanceert Pop Up University
een bruisende leerervaring voor jonge foodpioniers
Bergen op Zoom – 13 mei 2025 - Op donderdag 22 mei 2025 neemt Stichting ProefMei, het voortouw in een unieke onderwijsbeleving: de ProefMei Pop Up University. In samenwerking met het MollerJuvenaat, Curio Horeca Food en Hospitality, de Jeugdraad van Bergen op Zoom en diverse regionale partners, verandert Bergen op Zoom voor één dag in een broedplaats voor jonge foodpioniers, creatieve denkers en toekomstmakers.
Met dit initiatief investeert ProefMei in de ontwikkeling van Bergen op Zoom als beleefstad en het versterken van de positie van West-Brabant als plantbased regio. Jongeren, studenten en talenten worden ondergedompeld in de wereld van duurzame voeding, gastvrijheid en innovatieve samenwerking.
“Onderwijs, praktijk en maatschappelijke idealen komen op deze dag samen,” aldus Dennis van Tilborg, voorzitter van Stichting ProefMei. “We willen jongeren niet alleen iets leren, maar ze ook écht iets laten beleven. Daarom creëren we een inspirerende omgeving waarin ze hun talenten kunnen ontdekken en inzetten.”
Programma vol inspiratie en actie
De dag start met een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen van ProefMei, gevolgd door een rondleiding bij het Delta Agrifood Business (DAB). Tijdens een interactieve pitch van Ronald de Vos (Algea Holland) ontdekken de deelnemers hoe algen de toekomst van onze voeding kunnen veranderen.
Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag. Curio-studenten duiken de keuken in tijdens een kookworkshop, terwijl leerlingen van het MollerJuvenaat experimenteren met hybride vlees en algen in de keuken van Uitstreekend. Hun bevindingen worden
gepresenteerd op een creatieve manier tijdens de drukbezochte businessavond van ProefMei.
“Onze leerlingen leren het liefst door te doen,” aldus Jacolien Kuin, van het ontwikkelteam van havo-P van het MollerJuvenaat. “Deze dag sluit perfect aan bij onze visie op praktijkgericht onderwijs dat naadloos aansluit op ons nieuwe vak ‘Havo Praktijk’. Door direct te
Werken met bedrijven en actuele thema’s als duurzaamheid, maken we leren relevant en inspirerend.”
Vanuit onze Curio visie geloven we dat leren meer is dan les volgen. Het is beleven, creëren en verbinden, “vult Kim van Gorsel aan, docent en projectcoördinator bij Curio.
Daarom zetten wij in op betekenisvol onderwijs dat jongeren voorbereidt op hun rol in een duurzame en gastvrije samenleving.
“De Pop Up University biedt onze studenten dé kans om hun talenten te laten zien in een echte context.
De dag wordt afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in de Beeldentuin van het Markiezenhof, waar de jongeren van de voorzitter van de Jeugdraad een symbolische ‘bul’ ontvangen — een speelse knipoog naar de academische wereld én een waardering voor hun inzet.
Samen bouwen aan de toekomst
De Pop Up University sluit naadloos aan bij de missie van zowel ProefMei als de deelnemende onderwijsinstellingen: “Dit is geen gewone schooldag,” benadrukt van Tilborg. “Dit is een ervaring. Voor één dag zijn deze jongeren geen scholieren, maar pioniers. En dat is precies de energie die wij als ProefMei willen losmaken.”