Professionals in West-Brabant West zoeken met elkaar naar oplossingen

 

Inspiratiesessie: naar nul daklozen in 2030

Professionals in West-Brabant West zoeken met elkaar naar oplossingen

Iedereen heeft recht op een fijn en betaalbaar huis. Het landelijke Actieplan Dakloosheid, dat in december 2022 werd vastgesteld, heeft als doel om ervoor te zorgen dat in 2030 niemand meer dakloos is. De realiteit is anders: het aantal daklozen, ook in West-Brabant West, groeit. Het terugdringen van dakloosheid vraagt om samenwerking en de focus op het voorkomen dat iemand dakloos wordt. Gemeente Bergen op Zoom organiseerde daarom samen met WijZijn de inspiratiesessie ‘naar nul daklozen in 2030’. Woningcorporaties, gemeenten, (geestelijke) gezondheidszorg- en welzijnsorganisaties kwamen op 9 april in het Patronaat samen om met elkaar oplossingen te bedenken.

Is het haalbaar, nul daklozen in 2030? Met die vraag opent dagvoorzitter Peter Meulenberg de bijeenkomst. Joey van Aken, wethouder Bergen op Zoom: “Om dakloosheid in West-Brabant echt terug te dringen is er meer lef nodig dan alleen beleid. We moeten de krachten bundelen, de handen ineenslaan en in de maatschappij blijven investeren, zodat we echt voor verandering zorgen voor de mensen die dat het hardst nodig hebben.” Bregje Trimbos, strategisch adviseur van WijZijn, start met een visualisatie. Deelnemers beelden zich in hoe het is om na hun vertrouwde ochtendritueel hun huis te verlaten en naar hun werk te gaan. Maar voordat ze in de auto stappen, draaien ze zich om naar hun huis. Want hoe fijn is het om te weten dat je hier na een lange werkdag naar terug kunt keren? “Voor ons vanzelfsprekend. Maar voor een heleboel mensen in Nederland niet.” Twee veldwerkers van het Leger des Heils nemen de aanwezigen vervolgens mee in hun dagelijkse praktijk. “Om 7 uur ’s ochtends gaan we op pad. We bezoeken campings, bossen en bankjes en hebben altijd koffie, ontbijt, sokken of een slaapzak bij.” De veldwerkers zien ook kansen: “Extra inloopplekken, laagdrempelige toegang tot zorg en snellere administratie.”    

Kleinschalige opvang

Michiel van Hees, adviseur bij CQ procesmagement, kwam met inspirerende voorbeelden uit het hele land. Michiel: “De allerbeste opvang is een lege opvang. Want niemand heeft echt behoefte aan maatschappelijke opvang. Kleinschalige opvang, dus met een aantal mensen in een normaal huis wonen, is veel natuurlijker. Er is veel mogelijk, maar dat vraagt maatwerk en bestuurlijke keuzes met lef. Bijvoorbeeld door woningen te splitsen, de minimumleeftijd van de kostendelersnorm te verhogen of door het aantrekkelijk te maken voor mensen om iemand in huis te nemen. Overigens zijn er in West-Brabant zelf ook al mooie initiatieven op het gebied van kleinschalige opvang en creatieve oplossingen.”

Regionaal samenwerken

Na het plenaire gedeelte bespraken deelnemers in deelsessies met elkaar kwetsbare groepen en situaties. Dakloos worden kan iedereen overkomen. En een professional kan het zien aankomen. Denk aan zogenaamde levens veranderende momenten, zoals een scheiding, het verlies van een dierbare of werk. Maar ook jongeren in de jeugdzorg die 18 worden of arbeidsmigranten worden genoemd als kwetsbare groep. Ad van Rijen, bestuurder bij WijZijn: “Al jaren zet WijZijn zich in voor mensen zonder thuis en dat blijven we doen, samen met partners en gemeenten. Maar nu is wel het moment om ook als regio samen te werken. Voor nul daklozen in 2030 hebben we echt iedere gemeente in West-Brabant West keihard nodig. Want kleinschalige opvang vraagt spreiding over meer gemeenten dan alleen Roosendaal en Bergen op Zoom.”