Themawandelingen Mattemburgh  en  “Natuur als supermarkt” 

Het Rondje van de graaf en Pückler op Mattemburgh.

Landgoed Mattemburgh en de Graaf en Gravin de Chambure spreken nog steeds tot de verbeelding. Er zullen niet veel mensen zijn die over de Antwerpsestraatweg rijden en niet even naar het mooie huis kijken wat daar te midden van die prachtige tuinen ligt. Ruim honderd jaar lang werd in Hoogerheide en Woensdrecht verteld over ‘da buitengoed, woar tie stienkend rèèke gierrege mieljenèèr wôônt’. Misschien hebt u van opa en oma ook wel dit soort verhalen gehoord. Rijk waren ze; en eigenzinnig ook. En ze hebben ons een van de mooiste landgoederen van Noord-Brabant nagelaten; Een complete 19e eeuwse buitenplaats die er uit ziet alsof de graaf en gravin net pas zijn vertrokken.

Brabants Landschap biedt de komende tijd de mogelijkheid om wat meer te weten te komen van het landgoed en de familie. In juni, juli en augustus worden de themawandelingen ‘Rondje van de graaf’ en ‘Pückler op Mattemburgh’ georganiseerd en als u nieuwsgierig bent naar de historie van het landgoed en omgeving of de tuin moet u zeker aansluiten. Bij het Rondje van de Graaf wordt het huis niet bezocht. Als u dat wilt zien moet u aansluiten bij een van de publiekswandelingen. Of, nog veel leuker, u organiseert voor de familie of uw vrienden de rondleiding door huis en tuin. De deelnemers aan de Pückler wandeling komen wel in het huis want natuurlijk moet je, net als het de Graaf en Gravin, het Pückler mozaïek van boven af gezien hebben om het totaal plaatje te hebben.

Het Rondje van de graaf is een wandeling van ongeveer 2 uur rondom het landgoed. Samen met de gids wandelt u door een van de mooiste stukjes van Woensdrecht en onderweg hoort u bijzonderheden over de historie van het gebied. In zijn verhaal neemt de gids u mee terug naar de tijd dat de Oosterschelde nog tot in het Hoeks Laag stroomde en het verkeer beperkt was tot de stoomtram en paard en wagen. De gids vertelt ook leuke en interessante anekdotes. Wie weet, misschien wordt er wel iets verteld over uw opa of oma. 

De Pückler wandeling gaat over ‘de taart van Mattemburgh’. Een oneerbiedige naam voor het planten mozaïek wat al bijna 150 jaar lang elke voorjaar met heel veel zorg en toewijding wordt aangelegd. Weet u wie Fürst Pückler von Muskau was? Wist u dat dit het enige Fürst Pückler bed is wat in Nederland nog over is? De gids zal tijdens de wandeling vertellen over de geschiedenis van dit planten mozaïek en hoe het op Mattemburgh terecht is gekomen. 

Het Rondje van de graaf is dit jaar gepland op 13 juni,18 juli  en de laatste keer op 7 augustus. Deelname kost 9 euro per persoon.

Pückler op Mattemburgh  is op 26 juni, 31 juli en 22 augustus. Deze wandeling kost 12 euro per persoon maar daarvoor krijgt u een heel leuk extraatje. Een kop koffie met het bijzondere Pückler taartje. 

Als u wilt deelnemen aan een van de wandelingen, kunt u zich aanmelden bij de Oranjerie Mattemburgh op tel. 0164- 660834 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Excursie van Brabants Landschap 

 

Natuur is ontzettend mooi, belangrijk en rustgevend. Bij Brabants Landschap doen we er dan ook alles aan om de natuur dichtbij huis te beschermen. 

Voor hele lange tijd leefden onze voorouders in en met déze natuur. Alles wat ze nodig hadden was hier, voedsel, medicijnen, gereedschappen en kleding. Veel van deze kennis is verloren gegaan en daarom nodigen wij u uit om eens door een andere bril naar de natuur om ons heen te kijken! 

 

Maak op 12 juni samen met onze boswachter Wout een wandeling in de wereld van eetbare- en geneeskrachtige planten. Zoeken en proeven staat centraal en krijg een inkijkje in verschillende toepassingen van allerlei natuurlijke materialen van, paddenstoelen tot boomwortels. Wout schetst ook een beeld van hoe het landschap er vanaf de ijstijd uitgezien zou moeten hebben en hoe dat is veranderd tot hoe het er vandaag de dag uitziet. Tijdens deze wandeling gaan onze smartphones uit, doen we een stapje terug in de tijd! Ga je mee?

 

Voor deze unieke excursie dient u zich vooraf aan te melden op www.brabantslandschap.nl/activiteiten .

Verzamelen op 12 juni om 14.00 uur bij bezoekerscentrum "De Kraaijenberg", Fianestraat te Bergen op Zoom. Duur ongeveer 2 uur. Goed schoeisel is aan te bevelen. 

De kosten bedragen € 2,00 per persoon, inclusief een gratis consumptie (koffie of thee). 

Voor begunstigers van Brabants Landschap en leden van IVN Groene Zoom is de toegang (op vertoon van de ledenpas) gratis voor twee volwassenen, twee kinderen en twee introducés.

Kijk voor meer informatie ook op www.brabantslandschap.nl of op 

www.facebook.com/DeKraaijenberg