Kleiworkshop Bergse amforen, archeologische bodemgeheimen en een demonstratie glasblazen

 

Er staan een aantal leuke kinderworkshops op de agenda van het Markiezenhof. Deze hebben een link met aarde, het thema van de tentoonstelling ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’. 

Er is een kleiworkshop, ‘Maak je eigen mini amfoor’. Kinderen gaan een kruikje maken met een leuk bijzonder oor. Bij de workshop ‘Archeologische bodemgeheimen’, gaan ze puzzelen met scherven als een echte archeoloog. Glasblazer Willen Buyse geeft een interactieve workshop, hij neemt je mee in de wereld waar vakmanschap, vuur en vloeibaar glas domineren. Deze activiteiten vinden plaats in de landelijke week van de Romeinen. 

 

Workshop Bergse amforen

Amforen zijn kruiken met meestal twee oren. Deze werden oorspronkelijk gebruikt door de Grieken en Romeinen, zij bewaarden er voedsel en drank in. Met de komst van de Romeinen naar de Lage Landen werden de amforen ook hier gebruikt. Ze hadden toe nog geen plastic en karton. Dus maakten zij de amforen van klei die in de buurt van de zee en rivieren gevonden werd. In de tentoonstelling ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’ zijn ook amforen te zien en natuurlijk in de vaste opstelling van het museum. Zaterdag 4 mei gaan kinderen zelf een amfoortje maken, een kruikje met een grappig oor, in de Hofzaal van het Markiezenhof. 

De kinderen gaan eerst inspiratie opdoen in de tentoonstelling, daarna gaan ze van Bergse klei een kruik maken. Wat voor oor krijgt jouw amfoor?

 

Workshop Archeologische Bodemgeheimen

Op woensdag 8 mei gaan kinderen zelf aan de slag met echte eeuwenoude scherven, bij de workshop Archeologische Bodemgeheimen. Deze workshop is een initiatief van Stichting in den Scherminckel, speciaal voor Lage Landen en omdat het de Nationale Romeinenweek is, organiseren zij deze kinderactiviteit.

Kinderen maken kennis met de mysterieuze wereld van archeologie. Ze krijgen uitleg over de voorwerpen die gevonden kunnen worden en ze gaan natuurlijk zelf aan de slag met échte eeuwenoude scherven. 

Kun jij net zo goed scherven puzzelen als een archeoloog? Doe mee en ontdek de bodemgeheimen van Bergen op Zoom! Deze workshop vindt plaats in de educatieruimte van het Markiezenhof. 

 

Vuur & glas, een interactieve demonstratie 

Op zaterdag 11 mei komt de glasblazer naar het Markiezenhof, hij geeft een gratis interactieve workshop in de Hofzaal. 

Glas is één van de meest fascinerende vloeistoffen die we kennen op aarde. Bepaalde zandsoorten worden direct helder glas als ze worden verhit tot een temperatuur van ongeveer 1100 graden Celsius. Met speciale glasblaastechnieken zijn er prachtige vormen te creëren. GlasEntertainer Willem Buyse neemt je mee in de spectaculaire wereld waar vakmanschap, vuur en vloeibaar glas domineren! Op een boeiende, humorvolle manier demonstreert hij zijn glasblaaskunst. 

 

Voor meer informatie over deze kinderactiviteiten zie www.markiezenhof.nl