Samen op zoek naar de geschiedenis van Het Groene Woud tijdens de startbijeenkomst Community Archaeology in Rural Environments (CARE) en de Inspiratiedag van de Nationale Archeologiedagen.
Zondag 28 april vindt om 12.30 uur in de Tiendschuur in Best de Nederlandse aftrap plaats van het internationale gemeenschapsarcheologieproject ‘Community Archeology in Rural Environments’ (CARE). De middag fungeert tevens als Inspiratiedag van de Nationale Archeologiedagen in NoordBrabant.
Kennismaken met gemeenschapsarcheologie
Wat kunnen lokale bewoners betekenen voor archeologisch erfgoed en wat kan erfgoed betekenen voor lokale gemeenschappen? Dat is waar het in het gemeenschapsarcheologieproject CARE om draait. In vier landen gaan bewoners, onder leiding van een archeologisch onderzoeksteam aan de slag met de ontstaansgeschiedenis van hun dorp. Lokaal erfgoed staat centraal in dit onderzoek, maar daarnaast wordt ook bekeken hoe gemeenschapsarcheologie kan bijdragen aan het verbinden van mensen in en aan hun dorp. De aftrap van CARE In Nederland vindt plaats in het Groene Woud.
Gevarieerd lezingenprogramma
Lokale, regionale en internationale sprekers, bestaande uit burgers, onderzoekers en bestuurders geven hun visie op de waarde van archeologisch erfgoed voor dorpsgemeenschappen. Dr. Carenza Lewis, projectleider van CARE en bekend van populaire archeologieprogramma’s zoals ‘Time Team’, spreekt over de manier waarop gemeenschapsarcheologie nieuwe ontdekkingen mogelijk maakt, maar ook de interesse in de eigen geschiedenis versterkt en de gemeenschapszin kan bevorderen. Andere sprekers deze dag zijn Henri Swinkels (Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur, Provincie Noord-Brabant), Johan Verspay (Universiteit van Amsterdam/ University of West Bohemia), Harrie van Vroenhoven (Erfgoedvereniging Dye van Best), Tonnie van de Rijdt (voorzitter Archeologische Vereniging Kempen en Peelland), Jeroen Naaijkens (vice-voorzitter Stichting Nationaal Landschap Het Groene Woud) en Patrick Timmermans (directeur-bestuurder Erfgoed Brabant). Deze middag is gratis toegankelijk. Aanmelden kan uiterlijk woensdag 24 april 2019 door een e-mail te sturen aan
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.