Aankomend weekend vindt in het Hofbad te Den Haag het eerste deel van de jaarlijkse swimcup plaats.

Deze wedstrijd staat bekend als hét evenement voor de top van zwemmend Nederland. Naast de Nederlandse zwemmers starten hier 14 buitenlandse verenigingen, iedereen met hetzelfde doel; laten zien dat je in vorm bent en misschien wel dat gewilde startbewijs voor de wereldkampioenschappen deze zomer halen.

 

Eén zwemster is daar nog totaal niet mee bezig; Suzie Pellis. Na in december op haar debuut op het NJJK korte baan (Nederlands junioren-jeugd kampioenschap, zeg maar het NK voor zwemmers onder de 16) meteen 2 keer goud te hebben gepakt, startte in januari haar eerste seizoen in het 50 m bad. Ogenschijnlijk zonder moeite zwom de Bergse 11-jarige parazwemster binnen een maand alle limieten voor het NJJK lange baan bij elkaar. En vervolgens, bijna per ongeluk, ook twee limieten voor het NK voor senioren, en daarmee kan zij zich nu inschrijven voor de swimcup.

 

Een grappig gezicht; op de 50 vrij mogen 50 zwemmers starten. Ranomi Kromowidjojo staat bovenaan. De veelvuldig medaille winnares is op de 50 vrij de absolute favoriet. Helemaal onderaan diezelfde startlijst staat Suzie Pellis. Iedere andere zwemster zou dat wellicht jammer hebben gevonden, die laatste plaats, Suzie niet. Ze is veruit de jongste deelneemster, ook als je in de historie terugkijkt. Ze zwemt mee voor haar plezier en omdat het stoer is om daar als net 11 jarige tussen al die grote namen te staan. Ze heeft geen kans op een startbewijs voor het WK, sterker nog, als ze al een finaleplaats zou halen zou dat een unicum zijn. 

 

Tegelijkertijd laat ze met het starten op de swimcup wél haar visitekaartje achter. Het lange baan seizoen is nog een paar maanden, volgende maand mag ze bij de regionale kampioenschappen (Brabant, Limburg en Zeeeland) op alle afstanden starten, de maand erna op het NJJK ook op alle afstanden en wellicht zwemt ze in die tijd nog een paar limieten er bij voor het NK senioren eind juni. Staat ze weer tussen al die groten…..