Traditioneel begint de boekenweek met het landelijke Boekenbal op de vrijdagavond.

 

Het is het startschot van een week waarin het geschreven boek in de aandacht staat. Het is een nadrukkelijke poging om mensen meer tot lezen te doen komen. Hierdoor worden allerlei bekende en minder bekende schrijvers op de rode loper gevraagd. En ja, natuurlijk ook een aantal Bekende Nederlanders, die ook hun schuifelvoetjes op het schrijverspad gezet hebben. Zij komen in de spotlights vanwege het bekend zijn en zeker niet vanwege hun literaire prestaties. Bovendien hebben ze vaak ook nog eens een zogenaamde "co-schrijver", eigenlijk een professionele schrijver die hun verhalen optekent.

 

Maar deze week is het met name tijd om lokale Nederlandse en Vlaamse schrijvers eens in de spotlights te stellen. Mensen die gedreven door heel veel passie het aandurven om niet slechts enkele woorden aan het papier toe te vertrouwen, nee zij gaan zo ver dat hun verhaal honderden pagina's ver reikt. Mensen die zich door niets tegen laten houden en op verschillende manieren hun boek bij de lezer willen brengen.  

 

Zelf heb ik een aantal van hen op het Bergs Cultuur Festival mogen ontmoeten en je ontdekt een enorme diversiteit aan boeken. Collega schrijvers die de moeite van het ontdekken waard zijn, dus ga ik even een rijtje met namen opstellen, waarvan het de moeite waard is om ze eens te googlen, of in de boekenwinkel of webshop na te pluizen. Ik beloof je, er gaat een wereld voor je open die menig gelukkig leesuurtje belooft. Ga zeker eens op zoek naar:

 

Aad Vlag, Albert Hagenaars, Alice Bakker, Aloysius Keller, Annet Mol, Armand Hillaert, Bert Bevers, Elizabeth van den Dries, Els Rommens, Fiona Hack, Frans Augustus Brocatus, Han Peters, Hanneke Stuart, Henk Witjes, Ilonka de Rooij, Jacques van Eekelen, Janneke Bazelmans, Johan Klein Hanenveld, José van Winden, Karin van Veldhoven, Marc Kerkhofs, Mieke Hund, Motell Rijnen, Nico Franken, Rianne Acda, Ruben van Rompaey, Sandra Hakkens, Silvia van Gimst of striptekenaar Wouter Goudswaar.

 

Of kijk gewoonweg eens bij je in de buurt, geef die lokale schrijver ook eens de kans en lees zijn of haar werken. Ik wens iedereen deze week van het boek veel lees- en ontdek plezier.

 

Hieronder wat beschrijvingen en foto's van boven vernoemde namen.

Oh ja, zelf heb ik inmiddels ook al 8 publicaties op mijn naam staan, en kan ik korte verhalen en gedichten op ruim 50 literaire sites of in bundels terugvinden. Dat smaakt naar meer, dus hou je vast.... er zit nog veel meer in de pen.

 

Sonn