Het concept van SynapsZ om samen met gastkunstenaars, van elke denkbare discipline, een nieuw idioom te scheppen leidt dit keer naar 3 Bergse kunstenaars die de afgelopen 5 a 6 decennia het kunstklimaat in Bergen op Zoom, alsmede de standaard daarvan, mede hebben bepaald, en een indrukwekkend oeuvre op hun naam hebben staan.

De huidige generatie kunstenaars is veelal beïnvloed, geïnspireerd en/of onderwezen door deze 3 bijzondere Bergenaren:

Joop Mijsbergen, Jan Wessendorp en Fons Gieles (†).

De expo, die plaatsvindt in de tuinzalen van het Markiezenhof wordt officieel geopend op zaterdagmiddag 8 september 2018 14.00u, in de Hofzaal van het Markiezenhof, door Koert Damveld. Inloop vanaf 13.30u. 

Uitgangspunt voor deze Eerbetoonstelling was, naast het in de schijnwerpers zetten van deze “Kunstmonumenten”, om middels reflectie op de getoonde werken een dimensie toe te voegen, door te spelen met identiteit, context, spanningsveld en (al)chemie. Dit alles vanuit en met respect voor gastkunstenaars en hun werk. Tijdens deze bijna 3 maanden durende expositie zal het werk steeds op wisselende wijze worden gepresenteerd, gecombineerd en geregisseerd door SynapsZ. Steeds vanuit verrassende perspectieven, thema’s en subthema’s.

Gezien de ongelooflijke diversiteit van hun werk is er bij de selectie, in overleg met de kunstenaars (en familie Gieles), uitgegaan van enkele basisthema’s, die het meest kenmerkend zijn binnen hun oeuvre, steeds terugkerend en inspiratie opleverend:

 

Joop Mijsbergen     -          De Zee

Jan Wessendorp     -          De Mens

Fons Gieles             -          De Stad

 

Gezien hun activiteiten op het vlak van kunsteducatie, wordt ook in het bijzonder aandacht besteed aan de jeugd, de opkomende kunstenaars in spé.  Het educatieve component in deze staat voorop. Scholen zullen daartoe worden aangemoedigd om actief deel te nemen.

De Eerbetoonstelling “Homm’age à Trois” is een samenwerking tussen SynapsZ en Het Cultuurbedrijf. De entree is voor deze expositie is gratis.

Locatie: Markiezenhof, Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom