Met het fotograferen van diverse museumstukken ging Charlotte de Vries afgelopen weekend de laatste fase in van haar kunstproject dat begon op 11 juli.

Onder het thema ‘Every object tells a story’ maakt zij twaalf unieke werken waarin wonderlijke verhalen uit de museumcollectie van het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch naar voren komen. Het project eindigt met een expositie en de presentatie van een kunstboek. De werken worden vervolgens geveild.

 

Kunst en museumobjecten liggen vaak dicht bij elkaar. Voor Charlotte de Vries was het erg inspirerend om in een ‘schatkamer’ als het NVMO op jacht te kunnen gaan naar verhalen. Uitgangspunt van haar project is dat elk object een verhaal vertelt. Haar doel om mensen nieuwsgierig te maken naar deze verhalen en zélf mogelijke theorieën en fantasieën te fingeren, bereikt ze met haar kunstwerken.

 

Gebaseerd op associaties bij objecten van het museum maakte zij een eigen beeldverhaal. Dit proces was al te volgen op social media. Drie dagen werkte Charlotte in het museum en konden belangstellenden haar activiteiten van dichtbij volgen. Op 11 augustus zette zij voor het laatst haar pop-up studio op in het NVMO.

 

nieuwe kleurenkaart

Alle collecties stonden tot haar beschikking en daaruit selecteerde zij twaalf verrassende objecten. Charlotte werkt met diverse stoffen. Op een apart blad maakt ze eerst een schets voor de compositie en voorstelling. Op de lichtbak trekt ze dit over in de juiste kleuren en materialen, naast verf bijvoorbeeld ook ecoline en acryl.

Speciaal voor het NVMO ontwikkelde Charlotte een nieuwe kleurenkaart. Hiervoor selecteerde zij - geheel in thema - kleuren die onnatuurlijk lijken, maar daadwerkelijk te herleiden zijn tot naturaliën.

 

expositie, boek en veiling

Op 8 en 9 september volgt een expositie van de twaalf gemaakte kunstwerken. De uit verschillende materialen opgebouwde werken zullen worden getoond naast de museumobjecten. De kunstwerken worden vervolgens geveild. De opbrengst komt deels ten goede aan het museum.

 

De kunstwerken worden prachtig afgebeeld in een speciaal vormgegeven boekwerkje. Daarin staan ook de objecten afgebeeld en beschreven die de inspiratie en grondslag vormen voor de twaalf werken. Een begeleidend verhaal loopt als een rode draad door het boek en vertelt de bijbehorende ontdekkingsreis. Dat maakt dit unieke museum-kunstboek tot een verrassende expeditiegids voor nieuwsgierige mensen.

De expositie wordt geopend tijdens een aparte bijeenkomst op vrijdagavond om 20.00 uur in de Gehoorzaal van het museum. Dan wordt ook het kunstboek gepresenteerd. Tijdens de avond op 7 september is het boek in de voorverkoop met korting verkrijgbaar.

 

 

Geïnteresseerden kunnen de maakster en het project uitgebreid leren kennen via www.instagram.com/fripperyDSGN