Zondag 1 juli werden in Sportboulevard Dordrecht de al weer 19de Speedo jaargangfinales gehouden.

Sinds de KNZB in 1998 besloot geen nationale kampioenschappen meer te organiseren voor minioren, geldt dit als officieus NK lange baan voor zwemmers t/m 12 jaar. Suzie Pellis, zwemmend voor ZPV Hieronymus had zich voor 4 afstanden geplaatst. Zij mocht op zowel de 100 rug, 50 vlinder, 100 school als 100 vrij starten in de categorie “paralympische zwemmers”. De jongens en meiden die in die categorie starten hebben allemaal een andere lichamelijke beperking. Via een ingewikkeld systeem waarbij de gezwommen tijd wordt vergeleken met de wereldkampioen in die handicapsklasse, kunnen gezwommen tijden eerlijk met elkaar worden vergeleken. Dat zorgt er wel voor dat de uitslag altijd net iets langer op zich laat wachten, immers; de snelste is niet automatisch ook de beste. Twee jongens en 3 meiden hadden zich weten te plaatsen, klasse 8, 9 en 10.

Suzie wist op alle 4 de afstanden de meeste punten van de 5 binnen te halen, op de 50 meter vlinder daarbij ook op tijd de snelste, best bijzonder als je bedenkt dat ze S9 zwemt. 

Uiteindelijk behaalde ze niet alleen 4 keer goud maar ook 7 persoonlijke records (op een 100 meter kun je in theorie zowel op de 50 als 100 meter een record zwemmen en dat deed ze dus ook). Samen zijn die 7 records goed voor 7 startplekken op het NJJK lange baan volgend jaar juni, dan mag ze als junior aan de start verschijnen op het échte NK voor junioren.

Overigens ben je van harte welkom bij ZPV- Hieronymus als je wilt ontdekken of wedstrijdzwemmen ook iets voor jou is. Op zpv-hieronymus.com vind je naast alle uitslagen ook informatie over proefzwemmen. Suzie vindt het in ieder geval super!

Foto & Tekst: Patty Pellis