Geschiedkundige Kring van Stad en Land Bergen op Zoom had geen betere manier kunnen kiezen om het vijftigjarig bestaan te vieren.

Afgelopen zondag was het Jeugd monumentendag, maar dan voor volwassenen. Eigenlijk was het een feest voor het hele gezin, waarbij de ouders waren uitgenodigd om een keer door de ogen van hun kinderen deze dag te beleven. In het kader van het 50-jarig bestaan van de geschiedkundige kring kwam Stichting Jeugdmonumentendag met een verschrikkelijk mooi evenement!

 

Op maar liefst 12 locaties in de Bergse binnenstad was er van alles te beleven. Of het nu een pesthuis was, of dat je kon genieten van het wassen en verven van wol, een middeleeuwse processie konden ervaren, de pijlen rond zagen zoeven, of je je terug in de tijd waande op een middeleeuwse jaarmarkt, het was werkelijk waar merakels genieten.

Maar liefst ruim tweehonderd vrijwilligers hadden zich in middeleeuwse kleding gehesen en leefden zich helemaal in hun rol in. Zo had Lotte van Terheijden de opdracht om als arrogant meisje over de jaarmarkt de paraderen. Een rol die ze zich samen met haar vriendin meer dan overtuigend eigen maakte. Zo ook de bewakers die een dief afvoerden. De bezoekers waanden zich echt midden in een middeleeuwse film.

 

Dat gevoel werd nog versterkt door de aanwezigheid van oude ambachten. Even je tanden laten trekken of door dezelfde man je haren laten knippen? Menigeen durfde het aan om in de stoel te klimmen, waarna al spoedig luidruchtig van pijn gekermd werd. Of even kijken hoe de smid met vuur en hamer zijn werk deed. Wol spinnen, van de speculazen koeken van de bakker genieten, een alternatieve geneesheer aanhoren, of toch maar naar de levende have kijken hoe die vrij over het plein scharrelden. Het publiek stond overal midden tussen. Er waren er zelfs die gehoor aan de oproep gegeven hadden en zelf ook in middeleeuwse kledij gekleed gingen.

 

De geschiedkundige kring heeft zo optimaal gebruik gemaakt van de aantrekkelijke historische Bourgondische stad die Bergen op Zoom is. Als we toch onze Scheldestad op de kaart willen zetten als toeristische trekpleister van jewelste, dan ligt hier nu een prachtig voorbeeld. In vroeger tijden werd Bergen nog wel eens tijdens de braderie in een middeleeuws jasje gehesen; kraampjes werden voorzien van middeleeuwse geveltjes en de uitbaters en bedienden van winkels en horeca zaken liepen in historische klederdracht.

Kreten als “ouderwets”, gemakzucht of te weinig invulling en ondersteuning bij deze grootse “aankleding” maakte dat de deze traditie al spoedig overboord gegooid werd. Als laatste verlies de kunstmatig gefabriceerde stadspoorten. Het werd te duur, en te omslachtig om dat spul in goede staat te houden, op- en af te breken en in opslag te houden. 

 

Maar in een tijd dat de stad meer en meer haar eigen historische waarde herontdekt, in een tijd dat we investeringen in forten en waterlinie doen, en een tijd waarin steeds meer mensen het plezier vinden in terug te treden in de tijd en daar als vrijwilliger een duit in het zakje willen doen, daar is het nu misschien het moment om nog meer gebruik te maken van wat we hebben en wat we kunnen.

 

De Borgerij, Cavalerie 1588, wellicht Stichting De Vierschaar en andere groepen, combineer deze eens met organisatiea als Stichting Jeugdmonumentendag en de Geschiedkundige Kring en zie wat voor mogelijkheden ontstaan. Er zijn steeds meer vrijwilligers die dit zullen omarmen, daarmee wordt er veel mogelijk met al die vereende krachten. Rest ons alleen om het azijnzeiken achter ons te laten en ons te concentreren op de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. 

 

Geschiedkundige Kring van Stad en Land Bergen op Zoom, Stichting Jeygdmonumentendag en alle betrokken vrijwilligers, bedankt voor een geweldige dag, maar zeker ook bedankt voor deze eye opener als het gaat om de mogelijkheden van Bergen op Zoom als internationale toeristentrekker aan te tonen!