Het Markiezenhof in de ban van de wielersport

 

De Nederlandse Kampioenschappen wielrennen zijn dit jaar op de Brabantse Wal. Op woensdag 27 juni is het NK tijdrijden in het centrum van Bergen op Zoom. Op donderdag 28 juni komen sport en cultuur samen in het Markiezenhof in de vorm van een nieuw concept van het museum: ‘Door de bril van..’. Het concept is vernoemd naar het unieke kunstwerk ‘het oudste brilletje’ te zien in de Blauwe zaal op de eerste etage van het stadspaleis. 

Twee bekende wielrenners: Jan Janssen en Tineke Fopma, hebben een aantal kunstwerken geselecteerd uit de collectie van het museum. Welke voorwerpen vinden zij bijzonder en waar hebben ze een persoonlijke binding mee? Tijdens dit ‘Hofcollege’ gaan we in gesprek met de wielerkampioenen. Ook de Tuinzalen staan helemaal in het teken van de wielersport. 

 

Museumobjecten

In ‘Door de bril van…’ vragen we bekende en onbekende Nederlanders naar hun persoonlijke binding met een aantal collectiestukken van het Markiezenhof. De ‘oudste complete bril’ staat hier symbool voor anders kijken. Hoe kijken Jan Janssen en Tineke Fopma naar de objecten en naar het Markiezenhof in het algemeen? Wat heeft Jan met bijvoorbeeld het Loosdrechts porselein uit de Stijlkamer en Tineke met het schilderij van de 

Markiezin, Maria Elisabeth I Clara van den Bergh? Ook gaan we dieper in op de historische betekenis van de voorwerpen. Deze live setting wordt gepresenteerd door Marlies van Lier van Fris Presentaties. ‘Door de bril van..’ vindt plaats op donderdag 28 juni om 20.00 uur in de Hofzaal van het Markiezenhof. De geselecteerde voorwerpen van de wielerkampioenen zijn te bewonderen van 14 juni tot en met 15 juli op de eerste etage. 

Speciale bordjes met een persoonlijke quote maken duidelijk om welke voorwerpen het gaat.

 

Jan Janssen

Nederlands voormalig beroepswielrenner, in zijn loopbaan won hij onder meer de Ronde van Frankrijk (1968), Ronde van Spanje en het WK. Een veelzijdig renner, die het vermogen heeft om beestachtig af te zien.

Na zijn actieve wielercarrière begon hij een fietsenfabriek waar (race)fietsen onder de naam 'Jan Janssen' worden geproduceerd. 

 

Tineke Fopma

Nederlands voormalig wielrenster. In 1975 won ze het wereldkampioenschap wielrennen. Tineke werkt al jaren in het Markiezenhof als medewerkster collectiebeheer.

 

Extra wielerbeleving rondom het NK tijdrijden 

Van 14 juni tot en met 15 juli staat ook de begane grond van het stadspaleis in het teken van de wielersport. Sandra de Neef is kunstenares en wielrenster, zij exposeert in de Tuinzaal. Haar kleurrijke schilderijen hebben als thema wielrennen. Een aantal werken zijn te koop. Op zondag 1 juli geeft ze een workshop: ‘maak je eigen magneet voor bijvoorbeeld op de koelkast’. Goudsmid Karin Springer stelt een aantal fietssieraden tentoon. De ‘omkeerfiets’ van Iwan Koole van IKOON kun je bekijken.  

Ruud Guldemond van fietsatelier Guldemond krijgt een podium in de Tuinzaal. Hij gaat nieuwe fietsen maken van oude frames. Op gezette tijden is Ruud aan het werk in het Markiezenhof en krijgt hij versterking van Geert Polak, oud wielrenner en mecanicien, monteur in de Tour. Verder zijn er een aantal speciale fietsen te bewonderen, waaronder de WK-fiets van Tineke Fopma en een tijdritfiets van een profrenner van de BMC-ploeg, waar ze    onlangs nog de Giro meegereden hebben. Bovendien laat Studio Velo een moderne tijdritfiets en wegfiets zien. Kortom, het Markiezenhof is helemaal in de ban van de wielersport! Voor meer informatie zie www.markiezenhof.nl .