EenWonderlijkAvontuur - Dit keer krijgen we nieuws van Jolanda Zuydgeest in onze rondgang "wat gebeurde er met de auteur na de lancering van  zijn / haar boek op een Boek10 dag van Godijn Publishing". 

 

Boek10 is een initiatief van Godijn Publishing te Hoorn. Het is een droom van Elly Godijn zelf om een groep auteurs, in wiens talenten zij vertrouwen heeft, het voetlicht te bieden middels de gezamenlijke lancering van hun boek.  Aanstaande 29 september is het alweer de vierde editie van Boek10, en dat 10 auteurs hun nieuwe pennenvrucht aan het publiek mogen presenteren; ook dit keer in het Theater te Hoorn. Wij van BoZinBeeld.nl / WestBrabantinBeeld.nl waren benieuwd hoe de auteurs van de vorige drie edities deze dag nu eigenlijk ervaren hebben en waar ze nu mee bezig zijn. In deze serie interviews met de schrijvers geven we jullie als lezer een inkijkje in hun leven. Aan het woord: Jolanda Zuydgeest

 

Boek10, de lancering van je boek. Hoe heb je die dag ervaren?

Een dag waar we lang naar toe gewerkt  en geleefd hebben. Het is een heel bijzondere ervaring om tijdens een officieel moment je boek in handen te krijgen. Ik heb er enorm van genoten en kijk er met een trots gevoel op terug. 

 

Wat waren de reacties van je achterban, zoals vrienden, familie, collega’s? 

Heel positief. Een deel van mijn familie heb ik meegenomen in mijn schrijf proces omdat het voor ons een herkenbaar onderwerp was. 

 

Hoe werd je de volgende dag wakker en kun je je gevoelens onder woorden brengen?

De volgende dag was de lancering van mijn boek opnieuw maar dan voor vrienden, familie en bekenden. Weer een spannend gevoel en vooral ook trots omdat na maanden van schrijven en herschrijven, praten over het boek, nu eindelijk het boek 'een gouden gezin' mocht presenteren! Wel een beetje kriebels gehad over de opkomst want er was slecht weer voorspeld, en inderdaad viel er flink wat sneeuw. Het heeft veel mensen er niet van weerhouden om toch te komen. Dat maakte het voor mij extra bijzonder.

 

Wat voor invloed heeft de lancering gehad op jou als persoon? Zijn er dingen veranderd?

In mijn achterhoofd speelt dat ik liever meer tijd aan het schrijven zou willen besteden maar door mijn baan in het onderwijs lukt dat nog niet. Het boek zelf maakt veel los, vooral het onderwerp mantelzorg. Ik praat er veel over en ben al gevraagd om her en der te komen praten over het boek en de zorg. 

 

De Boek10 lancering is een behoorlijk traject, van de ondertekening van je contract, tot het voorstellen aan het grote publiek. Hoe heb je dit ervaren en wat was voor jou persoonlijk het meest opmerkelijke?

Het is heel bijzonder om deel uit te mogen maken van Boek 10! Voor mij was dit de tweede keer, maar toch weer anders en als ontzettend mooi ervaren. Het is onvoorstelbaar hoeveel er bij komt kijken om een boek te schrijven. De begeleiding en de promotie heb ik als ontzettend positief ervaren. Als ik in een dipje zat was Elly er weer om mij er uit te halen. Een ontzettend fijne uitgever, die mij veel steun en vertrouwen geeft. Soms ben ik nog onzeker, vooral de weken net voor de lancering. De twijfel sloeg toe en ik vroeg me af of het wel verhaal goed genoeg was. Enorme angst was er om slechte kritieken te krijgen. Er was geen weg terug (gelukkig) en uiteindelijk, na de eerste mooie recensies, krijg ik meer zelfvertrouwen en sta ik volledig achter mijn boek.

 

Welke mijlpalen heb je inmiddels behaald, welke bijzondere momenten wil je met ons (het publiek) delen?

Mijlpalen, jee, dat is een moeilijke, wat ik nu ervaar is dat veel mensen met mij in gesprek willen over de mantelzorg. Mijn ervaring met de zorg voor mijn moeder en de breuk in ons gezin heb ik beschreven. Een heel persoonlijk verhaal waar veel mensen zich in herkennen. Er blijkt nog wel wat winst te halen in de mantelzorg en de begeleiding ervan. Het zou mooi zijn als mijn boek meer los kan maken. Daar ben ik trots op. 

 

Hoe voelt het nou om een Boek10er te zijn?

Dat voelt heel goed! Samen staan je sterk. Het is fijn om samen te kunnen promoten maar ook om ervaringen te delen. 

 

Wat vind je de meerwaarde van het behoren tot een club van 10, Boek10 en het feit dat je nu bij de stal van een echte uitgever behoort?

Zoals ik bij de vorige vraag al aangaf, samen sta je sterk. Je kunt samen alles delen, en vooral ook samen promoten. Bij elkaar advies vragen maar ook tips etc. doorgeven. Leve de groepsapp! En wat de echte uitgever betreft, daardoor weet je dat je boek van een hoge kwaliteit is. Het redigeren, de eindredactie, alles wordt heel professioneel en serieus geregeld. Ik vind mezelf nog steeds een bofkont dat Elly Godijn op mijn pad gekomen is!

 

Zijn je dromen veranderd sinds Boek10 en kun je ons daar meer over vertellen?

Eigenlijk is een grote jeugddroom uitgekomen met mijn debuut 'Angst regeert De Vulpen' (2016) en dat er zo snel al een tweede boek 'een gouden gezin' (2017) op volgde, had ik van tevoren niet durven dromen. Maar het voelt zo goed en wat zou ik graag wat meer tijd in het schrijven willen steken. Stiekem hoop ik binnen een paar jaar me meer op het schrijven te kunnen richten. 

 

Wat zijn je volgende plannen?

Jaren terug heb ik veel cursussen gedaan gericht op kinderverhalen schrijven. Dus mijn volgende boek zou ik graag voor kinderen willen schrijven, een beetje ondeugend a la Pietje Bell / Pippi Langkous. Daar heb ik enorm veel zin in!

 

Heb je een leuke foto van een leuk moment?

Mijn radio interview bij de lokale radio Midvliet. Het is radio maar het blijkt dat de camera's gewoon aanstaan, dus de luisteraars kunnen via de televisie meeluisteren... dat wist ik niet...

 Dank je wel voor alle moeite en het leuke interview!