Op donderdag 19 april 2018 organiseert Stadspodium Bergen op Zoom haar de 4e Tegenlicht Meet Up. 

 

Op deze avond staat de aflevering “Ons Gemeengoed” van het programma VPRO Tegenlicht centraal. Deze aflevering wordt zondagavond 1 april a.s. uitgezonden op NPO3 om 21:05 uur. 

 

Welke rol kunnen burgercollectieven spelen bij het oplossen van de problemen van deze tijd? Deze vraag dringt zich op nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt. Kom te weten hoe burgercollectieven in dit gat springen en zelf de verantwoordelijkheid nemen bij arbeidsongeschiktheid, in de ouderenzorg en alternatieve energievoorziening.

 

Sinds 2005 heeft het aantal burgercollectieven in Nederland, ook wel samengevat onder de term commons, een enorme vlucht genomen. In een burgercollectief nemen burgers zelf het initiatief tot gezamenlijk beheer in situaties waar de overheid of de markt het laat afweten. Ouderparticipatiecrèches, Wikipedia, broodfondsen of windenergie-coöperaties zijn daar goede voorbeelden van. Uitgangspunt is dat men niet uitgaat van het eigen belang. Op korte termijn moet er misschien zelfs iets worden ingeleverd. Maar uiteindelijk komt het collectieve belang alle participerende leden ten goede.

 

Het Bergse publiek gaat in gesprek met een panel van relevante gasten en aan de slag met concrete uitdagingen in onze samenleving onder leiding van moderator Otto Lagemaat. Laat ook jouw mening horen!

Het programma van de avond is als volgt: 

18:45 uur: Inloop

19:00 uur:  Vertoning van de VPRO Tegenlicht-uitzending 

20:00 uur:  Start interactieve meet-up 

21:30 uur:  Informeel borrelen, netwerken en napraten. 

Het bekijken van de uitzending op de avond zelf is niet verplicht, maar we hopen wel dat je dan de uitzending onlangs hebt bekeken. 

Zorg ervoor dat je voor het welkomstwoord in de zaal bent zodat we op tijd kunnen beginnen. De toegang is gratis. Voor de organisatie van de avond vinden we het fijn als je je vooraf wilt aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld jezelf bij het Facebook-evenement op “aanwezig”. Ken je dwarsdenkers en aanpakkers in je omgeving die hier ook in geïnteresseerd zijn? Breng ze mee! We zien jullie graag op donderdagavond 19 april 2018! 

Locatie: Gebouw-T, Wilhelminaveld 96 te Bergen op Zoom. 

Stadspodium Bergen op Zoom is een initiatiefgroep die een fysieke plek biedt aan burgerinitiatieven en lokale projecten, een plek voor ideeën, inspiratie en discussies, een plek waar de transitie naar een nieuwe samenleving zichtbaar wordt. Met als doel een gezondere stad te creëren op economisch, ecologisch en sociaal gebied.