Wie zaterdag 24 maart 2018 het terrein van Fort Roovere betrad, had al snel door dat er iets bijzonders aan de hand was.

Er stonden kampementen van De Borgerij en Merck toch hoe Sterck Bergen op Zoom. Stoere amazones van Cavalerie 1588 trokken met hun paarden al waakzaam over de gronden. Dan werd je aandacht al getrokken door een groot gevaarte op een hoek van het fort. De nieuwe verrezen uitkijktoren, met de welluidende naam Pompejus, telt maar liefst 129 treden en is wel 34 meter hoog. Hetgeen betekent dat je een waarachtig mooi uitzicht hebt op de wijde omgeving. Zo is het een markant punt in de Zuiderwaterlinie.

Er was dans, er was muziek, en er waren tal van bijdragen van een aantal gezelschappen. Ook waren er de nodige sprekers zoals bij voorbeeld Projectleider Peter Oosterwaal, die de loop van het traject schetste. Ook het Brabants Landschap was vertegenwoordigd door boswachter Erik de Jonge die vertelde hoe fraai en bijzonder dit deel van West Brabant wel niet is. De percussionist van Ruth Jacott, Sherwin Kirindongo, was speciaal overgekomen naar Bergen op Zoom om het publiekop te warmen. Al snel werden de aanwezigen verleid om mee te gaan in een ritmisch spel van klappen en voetgeroffel.

 

Als laatsten waren Wethouder Arjan van der Weegen aan het woord en Brabantse cultuurgedeputeerde Henri Swinkels. In hun verhaal was de beleving een belangrijk ingrediënt; beleving van de mensen die aan de totstandkoming van dit gebouw bijgedragen hebben, maar ook aan de mensen die zich kunnen laven aan de schoonheid van gebouw en omgeving, en de vele mogelijkheden die dit gebouw biedt tot activiteiten. Wethouder van der Weegen stelde dat de "bouw" nog steeds niet klaar is. Fort Roovere biedt nog veel meer mogelijkheden om te verworden tot een plek die vele mensen tot zich zal trekken, zowel van binnen de regio tot zelfs ver daarbuiten, aangezien ook buitenlandse toeristen zich nu al melden.

 

De opening vond plaats met een symbolische handeling: twee grote stekkers werden in elkaar gestoken om de toren Pompejus "op spanning" te brengen. Daarna was het tijd voor feest. Anouk Roedelof van Creative ARt WorX bracht er met een opwindende dans al direct de stemming in. Verder kon het publiek gedurende de middag nog genieten van bijdragen van Synapz, Merck toch Hoe Sterck, De Borgerij, Cavalerie 1588 en nog veel meer.