Dit weekend is voor veel mensen de vakantie begonnen.

 

Je zag het onmiddellijk in de stad. Al vroeg in de middag bezochten veel mensen de Bergse pleinen. Dat werd natuurlijk ook geholpen door de aangename temperatuur. Het was niet zo bloedwarm als afgelopen week, gelukkig maar, de zaterdag was het gewoonweg een aangename temperatuur om een terrasje te pakken. In Café De Saeck zag je een groep van buiten Bergen op Zoom en ze waren op doorreis, doorreis door de Bergse binnenstad wel te verstaan. “Zullen we bij elk café even halt houden, het is toch vakantie?” Dit gezelschap was duidelijk op stap om de vakantie in te luiden, zoals trouwens veel mensen op zaterdag.  

De Bergse pleinen zoals de Grote Markt waren goed gevuld. Het weer was aangenaam en dus waren er veel mensen op stap. Veelal voor ze een hapje gingen eten bij één van de restaurantjes zag je de mensen eerst nog even op hun favoriete terrasje genieten van de zon, het gezelschap en een lekker drankje. Zo zag je bij voorbeeld al weer veel volk op het gezellige terras van De Teerkamer neerstrijken. Leslie en Daphne zorgen er immers altijd voor dat je hier hartelijk onthaald wordt.  Na De Grote Markt was het tijd voor het Beurspleintje waar we zagen hoe druk Ger Delil over zijn terrasjes struinde want EL Mundo De Carlita was weer gezellig druk als vanouds wanneer je iets lekkers wilt eten.

OP het Beursplein kwamen we een speciaal gezelschap tegen. Het was duidelijk dat deze dames gezamenlijk op sjouw waren, één van hen ging namelijk trouwen en dan is het zaak om je vriendinnen op te trommelen of door je vriendinnen opgetrommeld te worden. Even nog wat kleine uitdossingen voor de dag gehaald en het vrijgezellenfeest kan beginnen.

Aan een ander tafeltje zat een jong gezin. “Kijk eens even naar die meneer! Hij gaat een foto van ons nemen.” De kleine had maar heel even tijd hoor, want op de tafel waren veel spannendere dingen te zien. En dat gezellige Beurspleintje, daar viel zo veel te zien en te beleven, dus had de kleine maar een kleine seconde de tijd voor de camera.

“Mijn vakantie begint vandaag!” Had deze Belgische te vertellen. En hoe kun je dan beter beginnen door manlief en schoonouders mee te tronen naar een gezellig terrasje. “Het is hier altijd gezellig op het Beurspleintje, dus wij komen hier regelmatig.” Had Belinda verder nog te vertellen.

Als de temperatuur zo aangenaam is als in de zomerperiode, dan zie je dat veel mensen ook in de avonduren lekker lang op een terrasje blijven hangen. In goed gezelschap van vrienden en met een lekker drankje kun je dan uren vertoeven en een goed gesprek houden. Bij Ilse en Marco van Café De Markies is het altijd goed uit te houden. Dit café heeft altijd al een breed gevarieerd publiek maar zeker ook in de avonduren zie je hele groepen jongeren aanschuiven. 

Je hoeft eigenlijk helemaal niet per sé naar het buitenland te gaan om het echte vakantiegevoel te hebben. Veel van de Bergse terrasjes beschikken over warmtelampen waardoor het zelfs tot in de late uurtjes aangenaam vertoeven blijft. En dat bleek ook wel toen hele groepen jongeren tot laat op het Beurspleintje bleven ‘hangen’.

Wie door een straat aan komt lopen op zo’n zomerse vakantieavond, die hoort het geroezemoes al van verre. Het is het geluid van gezelligheid, van mensen die plezier hebben en het met elkaar naar hun zin hebben. Om dat zomerse gevoel te krijgen kun je best op de Bergse terrasjes terecht. En dan moet de Krabbenfoor nog beginnen!