Het begon zo’n beetje in 2011 toen Albert Hagenaars wat werk van mij onder ogen kreeg.

 

Het betrof een aantal gedichten en een gedeelte proza. Juist dat laatste was wat zijn aandacht trok. Hij stimuleerde me, gaf me de virtuele schop onder mijn kont, om juist hier mee verder te gaan. Het was beslist geen straf want het verhaal wist me steeds meer tijd te ontfutselen. Een verhaal ook dat zijn eigen leven ging leiden. Zodra ik me achter de computer begaf begon het te borrelen en te spoken in mijn hoofd. Het was alsof het verhaal zijn uitweg zocht vanuit de meest verborgen plekjes uit mijn fantasie. Als ik begon wist ik tevoren niet hoe het zich verder zou ontwikkelen. Pas toen ik amper vijftig pagina’s voor het einde was, wist ik hoe het moest eindigen. Ik vond Albert Hagenaars bereid om mijn pennenvrucht door te nemen en met regelmaat kreeg ik een bundel velletjes terug die rood kleurden van de vragen, opmerkingen en de omcirkelde foutaanduidingen. Heel veel werk dus.

 

In eerste instantie zocht ik naar een geschikte uitgeverij, maar al te vaak kreeg ik het antwoord dat mijn bijdrage niet in hun fondsen paste, dat er heel veel manuscripten binnen kwamen of een of ander vaag verhaal. Even zo vaak raakte ik bijna verstrikt in het netwerk van wat ik noem “wannabe” uitgeverijen die slechts gebaseerd zijn op de “print-on-demand” constructie en die niks met jou als schrijver op hebben. Ze hanteren wel de wurgcontracten maar bieden je zelf helemaal niets. Dus besloot ik om mijn geesteskind in eigen beheer uit te geven. De titel luidde: “De Oversteek”.  Ik vond een prettige en betrouwbare partner in De Koninklijke BDU Uitgevers BV. Een allervriendelijkste dame met de welluidende naam Merith Rootbeen hielp me door alle fasen van de totstandkoming van het boek. Er werd naar me geluisterd, er werden kritische vragen gesteld en er werd ruimhartig en open gecommuniceerd.  Het leidde tot de presentatie op zondag 16 juni 2013 in Café ’t Slik te Bergen op Zoom. Het was een prachtige middag die door m’n maat Marijn van de Branden aan elkaar gekletst werd en waarbij de vrienden van 666 The Nightmare voor een muzikale bijdrage zorgden. Inmiddels heb ik van de door mij ingekochte 200 stuks er ongeveer 170 verkocht.

 

En toen begon het spel opnieuw. Drie jaar later, augustus 2016, kwam Uitgeverij Godijn Publishing in beeld. Elly Godijn had mijn manuscript onder ogen gekregen en was er direct van gecharmeerd. Sterker nog, zij koos juist mijn verhaal uit om onder te brengen in haar literaire avontuur “Boek10”. In dit jaarlijkse project kiest zij 10 veelbelovende Nederlandse auteurs die zij gezamenlijk tijdens een groots evenement de kans geeft hun boek te lanceren. Mijn boek “De Oversteek” heeft dus zijn weg gevonden naar een echte gerenommeerde uitgeverij. Opnieuw schaven en kneedden, want ik bleek over nog een paar valkuilen te beschikken zoals het woord “maar” dat veel te vaak werd gebruikt. Zo waren er nog wel andere aandachtspunten. De vormgeving is dit keer in het groen, de kleur die Project10 voor editie 2017 heeft meegekregen. Maar de foto van de kust van Franse krijtrotsen vond wederom een prominente plaats op de cover, evenals een portretfoto van mij die door Chris van Klinken is geschoten.

 

Zaterdag 6 mei 2017 aanstaande is het dan zover. Dan vindt de lancering van mijn boek “De Oversteek” plaats in de Park Schouwburg te Hoorn.  Samen met mijn negen medeauteurs die Project Boek10 2017 vormen, worden wij door Uitgeverij Godijn Publishing aan de Nederlandse boekenwereld gepresenteerd. Het is een kleine 200 kilometer van mijn thuishaven Bergen op Zoom verwijderd. Hopelijk krijg ik nog wat “fans” mee op deze speciale dag. Mijn jongste broer gaat in ieder geval met me mee en een zus die in Wormer woont pikken we onderweg ook op. Maar wie er verder aanwezig zijn zal een verrassing blijven vrees ik. Al bij al is het een heel avontuur geworden, deze literaire reis van Alberts schop onder mijn komt tot deze lancering via een bekende Nederlandse uitgeverij. Dat ik onderweg een prachtige recensie van CUBRA heb mogen ontvangen, alsook een schitterend lieve brief van de dochter van J.R.R. Tolkien (juist ja, de schrijver van Lord of the Rings!!), met de naam Priscilla Mary Anne, waarin ze schrijft trots te zijn dat haar vader mij inspireerde en me gelukwenst op mijn schrijverspad, dat zijn natuurlijk de krenten in de schrijverspap. Dat zijn de speciale mooie momenten, evenals het feit dat bij de eerste presentatie in Café ’t Slik mijn moeder aanwezig was. Zonde dat de reis naar Hoorn aanstaande 6 mei te ver voor haar is. Maar in gedachten is ze er zeker bij!

 

6 mei en dan verder! Elly Godijn heeft al aangegeven ook deel II en III via haar uitgeverij Godijn Publishing te willen uitgeven. Het wordt immers een drieluik waarvan het 2e deel al in ruwe vorm gereed is en waarin het derde deel momenteel zijn geboorte heeft. Er wordt dus druk aan geschreven. Ik zal er dan ook bijzonder trots op zijn als dit drieluik op mijn boekenplank zal prijken. Ik weet ook zeker dat er op dit moment al een behoorlijk aantal mensen op deel II zitten te wachten. Wat een eer en privilege om niet alleen boeken te mogen schrijven maar ze ook via een waardige uitgever als Godijn Publishing aan de lezer te kunnen brengen.

 

 

Al eerder had ik het over uitgeverijen en hoeveel vreemde snoeshanen er in de branche op de loer liggen om nietsvermoedende startende schrijvers de duit uit de zakken te kloppen zonder van enigerlei toegevoegde waarde te zijn. Al eerder kwam ik er achter dat je zoektocht naar zo’n partner je ertoe noopt bijzonder voorzichtig te zijn.

Hoe gelukkig ben ik dan niet dat ik nog een tweede uitgeverij gevonden heb die vertrouwen in mij stelt als schrijver en gelooft in de verhalen die ik breng. Uitgeverij Boekenindustrie is zo’n uitgever. Pim van Bommel verpersonaliseert eigenlijk alles waar je als (zeker beginnend) schrijver naar zoekt: menselijkheid, persoonlijk contact, kritische vragen, meedenken en vooral het geloof in wat je doet. En dat geldt ook voor de rest van het Boekenindustrie team zoals dochter Ines. Niet voor niks dat zij ook mijn partner waren in het uitgeven van mijn oorlogsroman “In de Schaduw van de Waarheid” jongstleden december, een boek dat inmiddels ook al door de bibliotheken in Nederland is omarmd.

 

 

6 mei aanstaande, een nieuwe mijlpaal op het pad van misschien wel mijn grootste passie: schrijven. Ik ben Elly Godijn daar nu al enorm dankbaar voor en hoop met haar nog meer literaire avonturen te mogen beleven.