Vrijdag 26 augustus was de sterfdag van Pa. Met hem in gedachten stapten Henk en ik in de auto om ons onderweg te laten verrassen.

 

 

Zoals altijd heb ik deze voor mij speciale dag vrij. Nadat wat zaken gedaan zijn besluiten Henk, mijn broer, en ik om een tochtje te maken zoals Pa dat ook altijd deed. We zetten het vizier op België en besluiten binnendoor richting Diest te rijden. Echter, ook deze keer komen we niet eens aan op de plaats van bestemming. Onderweg worden we weer verleid om ergens halt te maken en voor we het weten is de tijd er met ons vandoor.

 

Als we het plaatsje Lier inrijden beseffen we al dat dit een bijzonder stadje is. Als we door de oude straten rijden en ineens op het marktplein belanden, weten we dat we hier maar eens halt moeten houden. De straat die tot het plein leidt biedt ons ongeveer 50 meter er voor aan de rechterkant een parkeergarage dus die auto kunnen we ook weer veilig stallen.

 

Lier heeft sinds 1212 stadsrechten maar de naam komt al voor sinds de tweede helft van de 7e eeuw.

Op het marktplein wordt je aandacht direct getrokken door het gemeentehuis met het Belfort. In al zijn glorie torent deze hoog boven alle gebouwen uit. Maar het plein staat bomvol met oude gebouwen en prachtige gevels. Zo vindt je er op de hoek ook het Vleeshuis of de Sint Pieter Kapel.  Nadat Henk en ik op één van de terrasjes even wat genuttigd hebben lopen we eens op het gemak over het plein en leggen we van alles vast op de gevoelige plaat. En er is zat te zien. Zo zie ik op een gevel een schaap. Ik vraag me af wat dit beeld daar zo pontificaal doet. Pas later verneem ik dat de spotnaam voor een Lierenaar 'Schapekop' is. Zou dit er iets mee te maken hebben?

 

Als we een poos later verder rijden willen we richting die grote kerk die we gezien hebben. Eerst komen we nog langs een kleurrijke toren die de naam 'Zimmertoren' draagt. Wat een bijzondere manier om de tijd weer te geven.

 

Na deze korte tussenstop belanden we precies bij die grote kerk. En er is ook nog eens precies één parkeerplekje vrij. Als Henk de meter gevoed heeft zijn we op pad om de Sint Gummaruskerk te ontdekken. De entree bedraagt slecht 1 euro vijftig. Tenminste, het voorste gedeelte is geheel gratis zodat elke bewoner of bezoeker hier in stilte zijn of haar gebed kan doen. Nee, dat luttele bedrag betaal je als je het achterste gedeelte van de kerk wilt bezoeken en zelfs de schatkamer. Henk en ik hebben dit graag over voor al dat fraais dat deze kerk te bieden heeft.

 

Deze Brabants-gotische kerk kwam tussen 1378 en 1540 tot stand. De kerk heeft in de geschiedenis een bijzondere rol gehad. Zo vond de inzegening van het huwelijk tussen Philips de Schone en Johanna van Castillië hier in 1496 plaats. Maar ook de jonge Karel de V bezocht deze kerk in gezelschap van zijn grootvader Maximiliaan van Oostenrijk toen Karel Hertog van Brabant was.

 

Je kunt blijven dwalen door de kerk. Behalve de prachtige architectuur is deze kerk rijk bedeeld met beelden, afbeeldingen en speciale hoekjes en doorkijkjes. Zet je even op een bank of stoel en geniet van het spel van licht en donker. Indrukwekkend is de reliekschrijn van de Heilige Gummarus die dateert uit de 17e eeuw. Deze schrijn is vervaardigd uit zilver en weegt maar liefst zo'n 800 kilogram. De zestien dragers van het Genootschap van de Kasdragers hebben hier dan ook een hele kluif aan als ze deze schrijn tijdens de jaarlijkse processie door de straten van Lier moeten dragen.

 

Tijdens de binnenkomst werden we allerhartelijkst door twee gastvrouwen ontvangen. Als je wilt kun je je door hen ook alles laten uitleggen over deze bijzondere kerk.

Als we terug buiten staan zijn er aan de buitenkant ook allerlei bijzondere details te ontdekken. Ook de gebouwen om de kerk heen zijn bijzonder.

 

Diest halen we niet meer, concluderen Henk en ik met een stevige glimlach. Maar dat geeft niet want een bezoek aan de stad Lier is dubbel en dwars de moeite waard. En dan te weten dat we zoveel nog niet gezien hebben zoals het beroemde Begijnhof, de Vismarkt, de Sint Jansbrug of de beroemde Lierse reuzen. Waarschijnlijk moeten we Lier gewoon nog een keer een bezoek brengen, maar dan met een kaartje bij de hand waar alle bezienswaardigheden op staan.

 

Hieronder een deel van onze beleving in beeld gebracht met foto's: