BERGEN OP ZOOM - Stuurt u uw kind wel eens weg met een emmer op het hoofd om drinkwater uit een sloot of vijver te halen? Vast niet. Maar in Ghana is dit de normaalste zaak van de wereld. Net zoals buikpijn, diarree en kindersterfte. Gelukkig is dit dankzij de medewerkers van Rabobank Het Markiezaat verleden tijd voor de inwoners van de Ghanese dorpen Yapei en Ejura. De bank meldde namelijk projecten van twee Bergse stichtingen aan bij het Rabobank medewerkersfonds Share4More.

Het Share4More fonds is in 2004 na de tsunami in Azië door (oud) Rabobankmedewerkers opgericht en steunt kleinschalige projecten op het gebied van educatie en watervoorziening. Via het salaris wordt er maandelijks een kleine bijdrage afgeschreven en de Raad van Bestuur verdubbelt dit bedrag. Wat het fonds uniek maakt, is dat de Rabobankmedewerkers zelf hun projecten aandragen. De twee uitverkoren stichtingen zijn Stichting SCHODEC en Stichting Waterputten voor Kwasiakan. Zij ontvingen onlangs een gift van respectievelijk € 3000 euro en € 5000.

Stichting SCHODEC heeft met de donatie inmiddels een pomp gebouwd in Yapei (noord Ghana) om rivierwater te zuiveren en watertappunten aan te leggen. De lokale bevolking is reeds opgeleid om de installatie te onderhouden.

Stichting Waterputten voor Kwasiakan zal dit jaar een start maken met het slaan van waterputten en het plaatsen van een pomp in Ejura (midden Ghana). Ook hier onderhouden de dorpsbewoners zelf de pomp. Beide stichtingen voeren naast het verzorgen van watervoorzieningen ook trajecten uit op het gebied van hygiëne, financiële zelfredzaamheid en scholing.