ZILVERLEZINGEN
Maandag, 18 September 2017, 20:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdens de expositie 'Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom' organiseert Het Markiezenhof een lezingencyclus in de Hofzaal. De expositie is te zien van 20 mei t/m 29 oktober. 

Bijzonderheden 
18 september 2017 ‘Zilver uit Bergen op Zoom: echt en vals’ door Drs. Jean-Pierre van Rijen
Van Rijen is kunsthistoricus en houdt zich sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw bezig met onderzoek naar zilveren voorwerpen en heeft vele publicaties op zijn naam staan. Hij is auteur van ‘Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom’ dat na jaren onderzoek naar zilveren voorwerpen uit westelijk Noord-Brabant in mei 2017 is verschenen. Al eerder publiceerde en doceerde hij over het schemergebied van vals en echt. In zijn lezing komen twee intrigerende facetten aan bod: wat is karakteristiek voor de stad Bergen op Zoom en is al het Bergse zilver ook werkelijk Bergs en oud? Deed een van ’s lands beroemdste verzamelaars er verstandig aan om twee ‘Bergse’ zoutvaten te kopen? Concludeerde een conservator na de aankoop van een beker terecht: “Er is geen enkele reden te zien waarom het stuk vals zou zijn?”

9 oktober 2017 ‘Kelken en kroonjuwelen’ door Paul Verbeek
Verbeek is sinds 2013 pastoor van de Lievevrouweparochie te Bergen op Zoom. Daarnaast is hij vicaris van de bisschop van Breda voor de vicariaten Middelburg en Breda.
De lezing is een tweeluik. In het eerste gedeelte gaat hij in op de geschiedenis van de kelk, de communieschaal en ander vaatwerk voor de pas gewijde priester. Het is een goede gewoonte in de rooms katholieke kerk dat een priester bij zijn wijding de kelk van zijn familie krijgt. Deze traditie zorgt voor een eigen geschiedenis en verhalen.
In het tweede gedeelte staan de kroonjuwelen van het Mariabeeld van de Maria-Ommegang in Bergen op Zoom centraal. Toegelicht worden het ontwerp, de kunstenaar en de zegening ervan door paus Franciscus. 

Locatie HC Het Markiezenhof Steenbergsestraat 8 4611 TE Bergen op Zoom Hofzaal
Kosten
€ 10,- per stuk.