KIDM: FIETSROUTE
Zondag, 10 September 2017, 12:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fietsen langs Boeren, Burgers en Buitenlui

Deze route staat in het teken van het thema Kunsten in de Monumenten 2017. Naast bekende kom je op totaal onbekende en tevens zeer bijzondere plekken die je echt moet ervaren. 

De route is in groepsverband of op eigen gelegenheid te fietsen en verkrijgbaar in Bergen op Zoom bij VVV Brabantse Wal en Dumontsdreef 2 en in Halsteren bij de Sint Antoniusmolen.

Vind je het gezellig om in een groep te fietsen dan kan je je vooraf aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De fietstocht leidt langs de volgende (verpoos)plekken': 

1. Start: Dumontsdreef 1, voormalige stadstuinderij en in het verleden het Kleine hof als tegenhanger van het Grote Hof, het Markiezenhof. Tot 10 jaar terug nog in gebruik als stadstuinderij.
2. Antoniusmolen De Twee Vrienden, Halsterseweg 57. Ronde beltkoren molen uit 1817 dus nu 200 jaar oud. De molenaar doet zijn verhaal over het malen en de geschiedenis van de molen.
3. Watersnoodmonument Slikkenburg/Sint-Ignatiusdijk. In 1953 vonden tijdens de watersnoodramp 75 mensen uit Halsteren en Lepelstraat de dood. Dit monument is in 2003 geplaatst en geeft de 'Signalen weer van het landschap'. U ontmoet Nelly Nefs, een van de nabestaanden. 
4. Eerste Wereldoorlog-bunkers Tholenseweg 6 en Boomdijk. Vier bunkers (schuilplaatsen) zijn nu uit de uit de vergetelheid gehaald. U krijgt het verhaal van een trotse eigenaar.
5. Heemhuis Hof van Ram, Beeklaan 27. Landbouwschuur uit 1893, na grondige restauratie nu in gebruik als heemhuis. De schuur maakt deel uit van landgoed De Beek, gerealiseerd door familie de Ram.
6. Thomashuis, Kladseweg 22 Lepelstraat. Een tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking die wonen/werken in het fraaigelegen huis. Vandaag wordt u gastvrij ontvangen.
7. Hoeve ’t Slot, Slotweg 7 is een bijzondere plek, want in de directe omgeving stond het slot Halsteren. Bij de herbestemming werd van de twee oorspronkelijke huizen één gastenverblijf gemaakt. 
8. Antoniuskerk, Kerkstraat 57 Lepelstraat stamt uit 1950 nadat de oorspronkelijke kerk uit 1874 door oorlogsgeweld werd vernield. Hier kunt u ook genieten van een plaatselijk koor.
9. Fort de Roovere, Ligneweg Halsteren is een onderdeel van de West-Brabantse waterlinie en dateert uit 1628. Deze hoort ook tot de Zuiderwaterlinie. Het aarden fort kent twee belangrijke tijdsperiodes en hier vindt u de inmiddels wereldberoemde Mozesbrug. Beleef vandaag een re-enactment spel uit de 80-jarige oorlog. 
11. Zorgboerderij Den Hof, Buitenlust 1. Bezoek deze traditionele landelijk gelegen boerderij met bijhorende boerderijwinkel. 

Locatie VVV Brabantse Wal Steenbergsestraat 6 4611TE BERGEN OP ZOOM