BIJZONDERE ACTIVITEITEN IN d’ ENGELENBURGH TIJDENS OPEN MONUMENTENDAGEN
Zondag, 10 September 2017, 11:00 - 17:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Muziek en exposities zorgen voor vol en gevarieerd programma

BIJZONDERE ACTIVITEITEN IN d’ ENGELENBURGH TIJDENS OPEN MONUMENTENDAGEN

 

d’Engelenburgh in Fijnaart biedt tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september een keur aan bijzondere activiteiten. Het rijksmonument Molenstraat 24 is te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. De locatie biedt een uitgebreid programma als onderdeel van de Kunst & Cultuurroute Moerdijk. Met enkele bijzonderheden timmert d’Engelenburgh behoorlijk aan de weg. Twee dagen met diverse culturele activiteiten. 

 

d’Engelenburgh pakt weer groots uit met ondermeer vier (kunst)exposities, diverse muziekvormen en een gratis pianoconcert door een gerenommeerd vlaams duo. En uiteraard het bijzondere pand zelf. De moeite van een bezoek waard. 

 

exposities

· Annelies Arts exposeert in de tuin met haar beelden en werkt tijdens het weekend aan een nieuw beeld.

· Robbin Pronk (Fijnaart) demonstreert Spray Paint Art. Tal van zijn werken zijn te bewonderen.

· De dordtse kunstenares Wytske van de Kamp toont haar bronzen beelden.

· Edelsmid Kiona van Herwijnen exposeert haar sieraden.

· Jaap Boonman demonstreert het mechaniek van de piano.

 

muziek

· Zaterdag 15.00 uur de sopraan Simone Tousain met gitarist Robin Ros.

· Op zaterdagavond vanaf 20.00 uur geeft het vlaamse pianoduo Symbiosis een exclusief concert.

· Zondagmiddag tenslotte vanaf 15.00 uur een optreden van het Dordrechts Klarinet Ensemble.

 

Zaterdagavond om 20.00 uur is er een exclusief recital van de jonge pianisten Elisabeth Crommelynck en Sander Meersmans.  Dit Vlaamse pianoduo Symbiosis neemt u mee naar het Europa van de 19e en 20e eeuw. Bij elk muziekwerk wordt verteld over de componist en zijn drijfveer om deze muziek te schrijven. De toegang is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

 

het pand

Bezoekers mogen diverse gerestaureerde vertrekken bekijken. Het pand is zoveel mogelijk teruggebracht in de oude stijl waarin het in 1874 werd gebouwd. Ook de tuin met diverse zitjes is toegankelijk. Tegen kleine vergoeding wordt koffie/thee en wat lekkers verstrekt.

Let op: binnen fotograferen is niet toegestaan (het blijft een woonhuis).

 

samengevat:

zaterdag 9 september

activiteiten: openstelling tuin, pand begane grond en deel 1e verdieping

  expositie beelden Annelies Arts (tuin en tuinprieel)

  expositie schilderijen Robbin Pronk (tuinhuis)

edelsmid Kiona van Herwijnen (bibliotheek 1e verdieping)

pianotechnicus Jaap Boonman(voorkamer b.g.) 

  concerten: sopraan Simone Tousain / gitarist Robin Ros; pianoduo Symbiosis

 

14.00 uur literair kwartiertje met Marcel Deelen

15.00 uur sopraan Simone Tousain / gitarist Robin Ros

16.00 uur zang: sopraan Ellen Deelen / Wim Veldhuyzen (piano)

20.00 uur pianoconcert: pianoduo Symbiosis brengt ‘Europiano’

 

zondag 10 september

activiteiten: openstelling tuin, pand begane grond en deel 1e verdieping

  expositie beelden Annelies Arts (tuin en tuinprieel)

  expositie schilderijen Robbin Pronk (tuinhuis)

edelsmid Kiona van Herwijnen (bibliotheek 1e verdieping)

pianotechnicus Jaap Boonman(voorkamer b.g.) 

  concerten: Dordrechts Klarinet Ensemble (muziekkamer)

 

14.00 uur literair kwartiertje met Marcel Deelen

15.00 uur concert Dordrechts Klarinet Ensemble 

16.00 uur zang: sopraan Ellen Deelen / Wim Veldhuyzen (piano)

 

 

Over de kunstenaars:

Annelies Arts (.

De Kruislandse Annelies Arts (ter plaatse aanwezig, werkend aan een nieuw beeld) maakt organische en aaibare vormen uit steen, zoals arduin, marmer, grunstein of serpentijn. Invloeden van de belgische beeldhouwer Dodeigne zijn in haar werken te herkennen. www.vanalisa.nl  

 

Robbin Pronk (1990) woont in Fijnaart. In 2013 ontdekte hij Spray Paint Art, een schildertechniek waarbij gewerkt wordt met graffitispuitbussen en verschillende gereedschappen. Spray paint art werd in de jaren ’80 ontwikkeld in Mexico. Robbin heeft zijn technieken zelf moeten ontwikkelen, want er zijn weinig spraypaintartiesten.  

Inmiddels stond hij op verschillende festivals, exposities, markten en gaf hij zelfs demonstraties en workshops op basisscholen. www.robbinpronkspa.nl

 

Wytske van de Kamp (Dordrecht, 1946) volgde haar opleiding aan de Vrije Academie te Rotterdam, geïnspireerd en begeleid door kunstenaar Jentius Hogerdijk. International Graphics, de grote Duitse kunstuitgeverij, verspreidt haar werk wereldwijd als posters, kunstdrukken en giclées.

Naast schilderijen maakt ze keramische en bronzen beelden. Enkele bijzondere werken zijn te zien. www.kamp-art.nl

 

Jaap Boonman volgde de vakopleiding pianostemmer/ hersteller in Antwerpen. Naast het stemmen van piano of vleugel benadrukt hij het belang van goed onderhoud van de instrumenten. Dit verhoogt het speelplezier, verbetert de klank van het instrument en verlengt de levensduur.

Onderhoud kan bestaan uit vervangen van slijtage-gevoelige onderdelen in het mechaniek zoals vilt, het soepel laten lopen van de bewegende onderdelen en het afstemmen van de bewegende onderdelen, met als doel de aanslag op de toets door de pianist optimaal te vertalen naar de aanslag op de snaar. www.boonman-pianostemmer.nl

 

Edelsmid Kiona van Herwijnen verwerkt in haar zilveren sieraden vormen uit haar omgeving (architectuur, landschappen, etc.), soms in combinatie met zirkonia en andere stenen. Naast zilver werkt ze ook met materialen als brons, koper en alpaca. Ze ontwierp een serie ‘Hollandsche sieraden’. Kiona maakt ook sieraden in opdracht, waarbij de klant kan meedenken over het eindresultaat. Een sieraad gemaakt door Kiona is daarom altijd uniek. Zij geeft ook  workshops edelsmeden. www.edelsmeedkunstkiona.nl

 

 

Over de musici:

Het Dordrechts Klarinet Ensemble bestaat uit liefst tien diverse klarinetten en biedt (licht)klassiek- tot amusementsmuziek en soms zelfs jazz. Het collectief is een ensemble voor gevorderde leerlingen met een gevarieerd repertoire en staat onder leiding van Sebastian Petersen. Van 1999 tot 2000 was Petersen eerste klarinettist in de musical ‘Oliver!’. Momenteel dirigeert hij vier orkesten.

 

Robin Ros (Hoeven) begon op zijn 16e met gitaarspelen, al ontdekte snel dat dit zijn passie was; hij oefende uren aan een stuk. Sinds 2014 is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. 

In dat jaar won hij de tweede prijs in de amateur-categorie op het Twents Gitaar Festival. Hij werd eerste tijdens het EGTA concours in de professionele en studentencategorie in 2015.

Robin geeft ook les aan zo’n 25 leerlingen in Hoeven, Oudenbosch en Geertruidenberg en hij verzorgt gitaarprojecten op basisscholen, genaamd 'Magische snaren'. Hij is recent genomineerd voor de Cultuurprijs Halderberge.

 

Sinds september 2016 bespeelt hij een Ramirez 1a; d’Engelenburgh had de primeur daarvan tijdens het vorige Open Monumentenweekend. Het merk Ramirez is groot geworden door de befaamde Andres Segovia. Het 1a-model is het absolute topmodel van de bouwer.

 

De jonge sopraan Simone Tousain (Oudenbosch) volgde sinds jonge leeftijd zanglessen. Haar repertoire kiest ze voornamelijk uit liederen uit de Renaissance

Locatie d'Engelenburg Molenstraat 24 4793 EG Fijnaart