Boeren, burgers en buitenlui bij het West-Brabants Archief
Zaterdag, 09 September 2017, 10:00 - 16:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het tweede weekend van september is het weer zover: Open Monumentendag 2017. Met dit jaar als thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Ook het West-Brabants Archief (WBA) in Bergen op Zoom zal dit jaar meedoen. U bent op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom in ons pand aan de Hofstraat 2b in Bergen op Zoom. 

Wat is er te zien?
Het WBA werkt voor negen gemeenten in de regio: Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. Van al deze gemeenten zijn dan ook archiefstukken uit het depot gehaald die te maken hebben met het thema. Zo is er een ooggetuigenverslag van een Zouaaf uit Oudenbosch te zien, maar ook een oorkonde over het kasteel in Etten-Leur met een zegel van Philips IV en kaartmateriaal van de vestingsteden in ons werkgebied. In de monumentale gewelvenkelder draait een film over de gemeente Rucphen in de jaren ’50 welke toen werd aangeduid als Noodgebied Brabant. 

Kunsten in de Monumenten
De gemeente Bergen op Zoom organiseert de landelijke Open Monumentendag onder de noemer ‘Kunsten in de Monumenten’; een festival vol historie, muziek, hedendaagse kunst, cultuur en leuke activiteiten voor jong en oud. Het WBA sluit hier op aan en wij laten de schilderijen expositie “Vrouwen, voedsel en Bergs porselein” van Jos Rijff zien. De afbeeldingen op veel van de schilderijen zijn niet afgeleid van een realiteit; géén bestaande vrouwen en/of voedsel maar totaal, zelfs de gezichten, samengesteld uit divers beeldmateriaal. Stillevens die soms toch niet zo héél erg stil blijken te zijn; in de traditie van het hyperrealisme sterk opgeblazen porselein, dat, bij het uitpakken, soms uiteen dreigt te vallen…. Werk dat de laatste jaren bijna doorlopend “op reis” was en zijn weg heeft gevonden naar internationale exposities en musea of onderdak vond bij gerenommeerde galeries in o.a. Gouda en Den Haag.

Locatie West-Brabants Archief Hofstraat 2b, 4611 TJ Bergen op Zoom