GEVARIEERD PROGRAMMA MET VEEL BEZIENSWAARDIGHEDEN TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG ROOSENDAAL
Zaterdag, 09 September 2017
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GEVARIEERD PROGRAMMA MET VEEL BEZIENSWAARDIGHEDEN TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG ROOSENDAAL  

 

Het Open Monumentenweekend, dat op 9 en 10 september landelijk plaatsvindt, wordt in Roosendaal naar verwachting weer een groots evenement. De Stichting OMD Roosendaal heeft zich ingezet om een gevarieerd programma samen te stellen. Diverse historische panden zijn toegankelijk voor publiek en er rijden oldtimers.

 

Op zaterdag 9 september ligt in Roosendaal het zwaartepunt, dan zijn de meeste monumenten toegankelijk en worden er diverse activiteiten georganiseerd. Het thema dit jaar is ‘Burgers, Boeren en Buitenlui’.

 

In Roosendaal en omgeving (ondermeer Nispen, Wouw en Schijf) zijn veel monumenten vrij toegankelijk. Diverse molens zijn toegankelijk die bij gunstige wind ook in bedrijf.  Daarnaast bieden meerdere locaties een keur aan activiteiten.

In Nispen is de molen en de kerk toegankelijk, in Wouw opent de molen en de Sint Lambertuskerk de deuren. In Schijf ofwel de Nispense Achterhoek zijn maar liefst drie boerderijen te bezichtigen, passend bij het thema. Daarbij is ook een in bedrijf zijnd modern melkveebedrijf te bezoeken.

De Oldtimer Vrienden Club Roosendaal brengt bezoekers kosteloos naar deze locaties. 

Ook wordt er weer een klassieke bus ingezet waar belangstellenden in kunnen stappen.

 

Een aantal raadsleden heeft zich aangeboden om rondleidingen te verzorgen in het oude raadhuis.

 

Boekje

De stichting OMD Roosendaal geeft een boekje uit op A5-formaat met daarin foto’s en informatie over de monumenten. Het boekje behandelt per bladzijde één (deelnemend) monument. Dit prachtige boekje is kosteloos af te halen bij de bibliotheek, de VVV en het stadskantoor. Tijdens het Monumentenweekend is het ook verkrijgbaar bij de deelnemende locaties.

 

Op woensdag 30 augustus wordt in het Stadskantoor het boekje om 19.00 uur officieel gepresenteerd aan wethouder Toine Theunis. 

 

Lezing

Het weekend wordt begonnen op vrijdagavond 8 september om 20.05 uur met een boeiende lezing in het theatercafé in De Kring. De toegang is gratis.

Archeologe Yvonne Lammers houdt deze lezing. Tegelijk wordt dan de expositie over archeologie geopend.

 

wandelingen en rondleidingen

Het Hurksgenootschap – genoemd naar de roosendaalse architect Jac. Hurks – organiseert twee wandelingen langs ‘Hurkspanden’. De wandelingen duren zo’n 1,5 tot 2 uur en starten om 11.00 uur en 13.00 uur vanuit de bibliotheek.

 

Ook zijn er een Stationswandelingen (vanaf Mariadal) en zijn er rondleidingen in het Raadhuis (door raadsleden), in Mariadal en over de Oude Begraafplaats aan de Bredaseweg.

 

muziek

Op diverse locaties wordt muziek gepresenteerd. Zo is tussen 12:00 en 13:00 een beiaardbespeling op het carillon van de Sint-Janskerk. 

In Anno 1810 aan de Bloemenmarkt 14 speelt het Jeugdensemble, in de kapel van Mariadal is er een orgelbespeling door Toni Raats en in Mariagaard (Nieuwstraat 11) speelt Clavecinist Karel Smagge op zijn clavecimbel.

 

vervoer

In de Molenstraat tegenover het Tongerlohuis staat een klassieke bus klaar. Deze rijdt een vaste route langs haltes. Belangstellenden kunnen hiervan kosteloos gebruik maken.  

Bovendien staan daar ook historische automobielen klaar van de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal (OVCR). Deze rijden naar elk gewenst monument. 

 

openingshandeling

Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt zaterdag 9 september om 10.00 uur bij De Kring op het Tongerloplein verricht door wethouder Toine Theunis. 

Locatie Roosendaal