De Kraaijenbergdag
Zaterdag, 01 Juli 2017, 10:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zaterdag 1 juli organiseert Brabants Landschap samen met IVN Groene Zoom, Vogelwerkgroep en natuurvereniging Namiro de opening van de laatste twee BeleveNissen Aarde en Water tijdens de eerste editie van De Kraaijenbergdag. De ‘nis’ waar het element ‘aarde’ centraal staat, is financieel mogelijk gemaakt door Shell Moerdijk en wordt om 11.00 uur op feestelijke wijze geopend door boswachter Erik de Jonge samen met Shell Moerdijk.

Van 10.00 tot 17.00 uur is er van alles te beleven bij Bezoekerscentrum De Kraaijenberg in Bergen op Zoom. Bekijk diverse demonstraties van een houtkunstenaar en sculptuurzager, kom mee nestkastjes timmeren of ga mee op stap met de boswachter!


Bijzonderheden 
BeleveNis Aarde: een reis door de aardlagen
In de oude koeienstal van De Kraaijenberg bevinden zich vier ‘nissen’. Twee nissen (vuur en lucht) zijn inmiddels gerealiseerd. De BeleveNissen aarde en water worden op dit moment ontwikkeld. Door een financiële bijdrage van Shell zal de nis “Aarde” o.a. aandacht worden besteed aan het voorkomen en ontstaan van fossiele brandstoffen in de aardlagen en aan de duurzame manier van energie opwekken. Doel van de BeleveNis Aarde is de bezoeker deelgenoot maken van de leuke dingen die in de aarde verstopt zitten.

Programma
Op het terrein van De Kraaijenberg is een informatiemarkt aanwezig met stands van Brabants Landschap, IVN Groene Zoom, Vogelwerkgroep en natuurvereniging Namiro. 
Anton Klijnsmit, houtkunstenaar en woodcarver, verzorgt de gehele dag demonstraties sculptuurzagen. Vorig jaar juli maakte Klijnsmit prachtige houtsculpturen zoals een lepelaar en zeearend die voor educatieve doeleinden te bewonderen zijn bij het bezoekerscentrum. Voor kinderen is er ook van alles te beleven! Timmer je eigen nestkastje, speel het lepelaarspel of spot de lepelaarkolonie vanaf een hoge uitkijkpost. Wil je met een groepje iets doen? Sluit je dan aan bij de ‘kriebelbeestjes’ of ‘vogel’ wandeling en leer alles over wat kruipt en vliegt. Wandel- en natuurliefhebbers bieden we een excursie onder leiding van (IVN-) gids of boswachter aan. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en gaat over onverharde paden. Natuurlijk is ook aan de inwendige mens gedacht. U kunt even lekker bijkomen op het terras onder het genot van heerlijke drankjes uit de streek!

Bezoekerscentrum De Kraaijenberg
Na een grondige verbouwing is in september 2015 het hernieuwde bezoekerscentrum De Kraaijenberg onder grote publieke belangstelling heropend. De buitenmuren zijn blijven staan, maar de binnenkant ken je niet meer terug. Het bezoekerscentrum heeft een aantrekkelijkere entree gekregen en een compleet nieuwe expositie. Ook is er een speciaal buitenlokaal gecreëerd om scholen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs te kunnen ontvangen.



Praktische informatie
De activiteiten starten tijdens de Kraaijenbergdag op het terrein van Bezoekerscentrum De Kraaijenberg. Parkeren kan op locatie: Bezoekerscentrum De Kraaijenberg, Fianestraat 21 in Bergen op Zoom. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee tijdens de excursies. 

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk
De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl. 

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Annelieke Kelderman, voorlichter bij Brabants Landschap tijdens kantooruren op tel. 06 523 188 07 of via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Locatie Bezoekerscentrum de Kraaijenberg Fianestraat 17 4617 RA Bergen op Zoom