LATIJNSE HOOGMIS MET HMR-KOOR
Zondag, 16 April 2017, 09:30
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Paaszondag 16 april zal de door HMR verzorgde Latijnse Hoogmis in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom plaatsvinden om 9.30 uur. Zoals gebruikelijk wordt de viering op deze feestdag muzikaal verzorgd met koor, instrumentalisten en solisten. Voorgangers zijn pastoor Paul Verbeek en diaken Jan Foesenek. 

Bijzonderheden 
Dit jaar klinkt muziek van de Spaanse componist Francisco Valls (ca. 1672-1747), van wie HMR in het verleden onder leiding van Hans Smout al een aantal grote werken heeft uitgevoerd. Dat waren zonder uitzondering composities die al drie eeuwen niet meer hadden geklonken en waarvan HMR de première in de huidige tijd op het conto kon schrijven. 
De Missa Scala Aretina die op 16 april aanstaande op het programma staat is gecomponeerd voor hoogtijdagen in de kathedraal van Barcelona en het is ook de bekendste werk van deze componist. Het wordt tegenwoordig door specialistische ensembles wereldwijd regelmatig op het concertprogramma gezet. De uitvoering in Bergen op Zoom is echter de eerste die weer in een liturgische context plaatsvindt.

Naast de misdelen Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei wordt ook de paassequens (het gezang dat met Pasen volgt op het Alleluia) Victimae pascali laudes van Francisco Valls uitgevoerd, dat dezelfde bezetting heeft als de Mis. Het bijzondere hierbij is dat dit werk voor het eerst in ruim driehonderd jaar weer wordt uitgevoerd en bovendien precies op de plaats waar het thuishoort in de liturgie, direct voorafgaande aan de lezing van het paasevangelie. Het gregoriaanse proprium wordt verzorgd door de schola cantorum van HMR onder leiding van Christian Blaha en de viering wordt als vanouds besloten met het Hallelujah uit The Messiah van Händel.

Solistische medewerking wordt verleend door Suus Lichtendahl, Mairi Paterson en Erica Eijkman (sopraan), Marja de Waard en Monique Jimkes (alt), Maresh Boel (tenor) en Rob Daane (bas). De continuo-begeleiding is in handen van Henriëtte Wirth (barokharp), Toine Jimkes (orgel) en Hans Kuerten (cello). Janno den Engelsman bespeelt het Ibach-orgel. De algehele muzikale leiding is in handen van Koert Damveld. 

Locatie Sint Gertrudiskerk Grote Markt 4611 NR Bergen op Zoom