Wantsenproject westelijk Noord-Brabant
Zaterdag, 08 April 2017, 10:00 - 17:00
door Anoniem
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Wantsendag in De Kraaijenberg

 

Wantsen zijn leuke insecten die wat op kevers lijken en vaak op bladeren van planten en bomen te zien zijn. Meestal zijn ze bruin of groen gekleurd, maar ook rood, zwart en geel komt voor. De grootste wantsen in ons land zijn ongeveer een centimeter lang, de meeste soorten zijn kleiner.

 

 

 

Dit en volgend jaar loopt in Nederland een atlasproject wantsen. In 2019 moet duidelijk zijn waar in ons land welke soorten wantsen leven.

 

De bedoeling is nu dat zoveel mogelijk mensen op zoek gaan naar wantsen, deze vangen en/of fotograferen en op naam brengen of laten brengen, zodat die gegevens uiteindelijk op een centraal adres terechtkomen: www.waarneming.nl.

 

Gegevens over alle soorten wantsen zijn welkom maar het project richt zich vooral op een 86-tal wat grotere soorten. Het zijn soorten die eenvoudig op naam te brengen zijn  met behulp van een fraai uitgevoerd veldgidsje. Dat boekje is een paar euro te bestellen bij EIS (kenniscentrum voor insecten, Leiden), maar je kunt het ook gratis downloaden op www.eis-nederland.nl/veldtabellen.

 

Degenen die dat allemaal te omslachtig vinden, kunnen ook gewoon hun waarneming (mèt foto) op waarneming.nl invoeren als ‘wants spec.’, of een beroep doen op de kennis van de leden van de West-Brabantse insectenwerkgroep van Vereniging voor veldbiologie (KNNV). Daar staat men altijd klaar om de helpende hand te bieden bij het determineren en melden van wantsen.

 

Iedereen die graag wandelt kan meedoen.

 

 

 

Om zoveel mogelijk  mensen in deze regio kennis te laten maken met het wantsenproject wordt op 8 april 2017 een “Wantsendag” georganiseerd. Onder leiding van twee biologen leren de deelnemers wantsen zoeken, herkennen, fotograferen en op naam brengen.

 

De wantsendag vindt plaats in het Bezoekerscentrum De Kraaijenberg, Fianestraat 21 te Bergen op Zoom, Er is parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum.

 

Het bezoekerscentrum is op 8 april open vanaf 9:30 uur. Bij aankomst is er koffie. 

 

De ochtend wordt begonnen met een inleiding om 10:00, waarna een korte uitstap op het Verdronken land van het Markiezaat wordt gemaakt.

 

Na de lunch (zelf eten meenemen, koffie/thee is aanwezig) gaan de deelnemers aan de slag in het natuurgebied Kortenhoeff (tussen Hoogerheide en Huybergen).

 

Deelnemers worden aangeraden een witte paraplu en een stevige stok, of een schepnet, mee te nemen: de hulpmiddelen voor het vangen van wantsen.

 

Deelname aan de wantsendag is kosteloos. Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld, zodat een inschatting kan worden gemaakt van het aantal deelnemers.

 

 

 

Vera Vandenbulcke

 

Tel.: 06-20744417

 

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Locatie Kraaijenberg, Fianestraat