Tijdens de Maand van de Geschiedenis is er vanalles te doen en beleven in het Markiezenhof
Van Maandag, 03 Oktober 2016
Tot Woensdag, 12 Oktober 2016
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maand van de Geschiedenis In de maand oktober organiseren ruim 550 musea, archieven, bibliotheken en overige culturele instellingen boeiende activiteiten voor jong en oud door heel Nederland rondom het thema 'Grenzen'. De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland! Ook in stadspaleis het Markiezenhof is er in de maand oktober van alles te doen en beleven. 

Tentoonstelling Grafiek zonder Grenzen Oktober is ook de Maand van de Grafiek, een driejaarlijkse manifestatie. In het Markiezenhof worden specifiek activiteiten rondom hedendaagse, jongere grafici georganiseerd als platform om met hun werk naar buiten te kunnen treden. Deze activiteiten sluiten aan bij de Maand van de Geschiedenis die gelijktijdig plaatsvindt. Grafiek als kunstvorm heeft zich in de geschiedenis altijd over grenzen en de ontwikkelingen in de tijd heen weten te manifesteren, van de traditionele Japanse- en Chinese houtdruktechnieken tot de linosneden van Pablo Picasso. In de tuinzalen is vanaf 1 oktober werk te zien van elf jonge grafici. De kunstenaars tonen vrij werk en maken speciaal voor de gelegenheid een grafiekmap. In oktober worden er ook enkele grafiekworkshops gehouden (1 oktober en 22 oktober). 

filmdocumentaire ‘Hoop op Toekomst’ Een documentaire van Leo van Maaren over de opvang van een miljoen Belgische vluchtelingen in Nederland vanaf oktober 1914. De documentaire is een bijlage bij het gelijknamige boek door Ingeborg Kriegsman.

Hoe verliep de vlucht, hoe groot was de chaos van de eerste dagen, hoe verliep de opvang van Nederlandse zijde? Ineke van Broekhoven uit Bergen op Zoom is voor de documentaire geïnterviewd als nazaat van een Belgische vluchteling en stadshistoricus Yolande Kortlever komt aan het woord als deskundige.  

Zondag 9 oktober, 15.00 uur, Hofzaal Markiezenhof

Ridders & Prinsessen dag 

Voor de allerkleinste is er op zondag 16 oktober een Ridders en Prinsessendag met leuke laagdrempelige activiteiten. De kasteeldans of het Verover- en grenzenspel, de Franse (tambour)slag, je zelf versierde geldbuidel, stoer voer en prinsessentaartjes, geschminkt door Hofdames en uiteindelijk voor de camera's van de paparazzi op de Castle walk... In het Markiezenhof beleef je de Ridders & Prinsessen dag pas echt! De activiteiten zijn het meest geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Zij kunnen deelnemen aan diverse grensverleggende activiteiten en workshops.  Zondag 16 oktober 13.00 - 16.15 uur, Markiezenhof

Lezing over Alice Herz-Sommer in de Synage In 2014 overleed de 110-jarige joodse pianiste Alice Herz-Sommer in Londen. Ten tijde van haar dood was zij de oudste overlevende van een Holocaust-concentratiekamp.  Op 11 oktober vindt in de Synagoge een lezing over Alice Herz-Sommer (Praag, 26 november 1903 - Londen, 23 februari 2014) plaats. Spreker is Ted van der Heijdt, pianist/dirigent van het CKB. Locatie: De Synagoge, Koevoetstraat 39 Bergen op Zoom Datum: 11 oktober, 20.00-22.00 uur Verhalenkamer ZuiderWaterlinie Unieke verhalen van bewoners tijdens de Maand van de Geschiedenis. De vesting Bergen op Zoom maakte deel uit van de ZuiderWaterlinie: een kralensnoer van forten, vestingsteden, schansen en inundatievlaktes langs Noord- en West-Brabant. In de ‘Verhalenkamer’ vertellen bewoners over hun eigen verbinding met deze vesting als onderdeel van de linie aan de hand van het thema ‘Grenzen’. Eigen, unieke verhalen die weer als inspiratiebron gebruikt worden door lokale initiatiefnemers die op het ZuiderWaterlinie festival in 2017 een artistieke presentatie willen geven. 1 oktober 2016. De Verhalenkamers starten om 14:00 uur en om 15:00 uur in de Maquettezaal van het Markiezenhof. Toegang tot de Verhalenkamer is gratis. Nacht van de Geschiedenis  Een spannende theatrale avond Le Marquis s'amuse! op 22 oktober vanaf 20.00 uur in het Stadspaleis. 

Locatie HC Het Markiezenhof Steenbergsestraat 8 4611 TE Bergen op Zoom