KIDM: SCHERMUTSELINGEN
Zaterdag, 10 September 2016, 13:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zaterdag: kampement
Zondag: demonstraties en schermutselingen

In samenwerking met SBM, Cavalerie 1588, Saluut batterij Atkins en Compagnie Onverseagt in het kader van kunst in de monumenten: 'De Slag om Fort de Roovere tweede editie'.

Fort de Roovere staat tijdens Kunsten in de Monumenten bol van de historie. Waar de lokale club Borgerij Berghen opden Zoom voorgaande jaren alleen het fort verdedigde wordt zij nu bijgestaan door verenigingen uit heel het land. Clubs als Onversaegt Bredevoort, Saluutbatterij Atkins, reizen op initiatief van de Borgerij van heinde en verre om dit weekend in de gemeente Bergen op Zoom mee te maken. 


Bijzonderheden 
De zaterdag wordt vooral in beslag genomen door exercities. De piekeniers, met pieken tot wel 5 meter lang, moesten leren samen werken om goed gecoördineerd het veld te betreden. Zij vormen de verdedigingslinie voor de schutters die trainden zo efficiënt mogelijk vuur te geven. Op de achtergrond stond de artillerie, de grote kanonnen, om gezamenlijk een barrage af te geven op de momenten dat het nodig was. 

Gezamenlijk nemen de oranjegezinde clubs het zondag uiteindelijk op tegen de cavalerie van Manege de Paardenhoeve uit Bergen op Zoom. Deze manege is al enige tijd bezig een historische cavaleriegroep leven in te blazen en met veel succes. Met mooie manoeuvres dwingen zij de gecombineerde groep van piekeniers en schutters om tot het uiterste te gaan om hen te bedwingen. Door ondersteuning van meerdere kanonnen wordt de slag uiteindelijk toch nog tot een goed einde gebracht. 

Bezoekers kunnen daarnaast de historische kampementen op Fort de Roovere bezoeken. Met de vele tenten, kampvuurtjes en in historische kledij gestoken soldaten gaven deze kampementen een goed idee van het leven in de 17e eeuw. Hierbij wordt uitleg gegeven door de Stichting Bezichtiging Monumenten die de rondleidingen verzorgen op het Fort. 

De locatie Fort de Roovere leent zich uitstekend voor een dergelijk evenement en de deelnemende partijen zijn zeer te spreken over dit machtige fort. 

Locatie Fort de Roovere Schansbaan 8 4661PN HALSTEREN