KIDM: SYMBOLEN EN ICONEN AAN HET HOF
Zaterdag, 10 September 2016, 10:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

n de vensters van de Hofzaal van Het Markiezenhof, zijn diverse wapenschilden verborgen. De Hofzaal is de oudste zaal van het Markiezenhofcomplex. In 1549 ontving markies Jan IV, de toekomstige koning Filips II samen met zijn vader keizer Karel V hier in deze zaal voor een koninklijk banket. 

Bijzonderheden 
Alliantiewapens
De wapens in de vensters, ook wel alliantiewapens genoemd, zijn overal te bewonderen in de Hofzaal, zelfs in de schouw, beter bekend als de Christoffelschouw.
Jan III, zoon Antoon en kleinzoon Jan IV voeren het wapen zoals te zien is in het venster boven de deur van het trappenhuis. De audiovisuele presentatie in de Hofzaal vertelt van elk wapen van wie het is en wat het voorstelt. 
Venster 1 is het wapen van Wezemaal, venster 5 en 6 is het wapen van Jan I en Jan II van Glymes

Christoffelschouw 
Mechelse ambachtslieden vervaardigden in 1521 de Christoffelschouw (blauwsteen uit Ecaussines, België) naar een ontwerp van Rombout Keldermans. De schouw wordt per schip naar Bergen op Zoom gebracht in opdracht van Jan III van Glymes, heer van Bergen op Zoom (1452-1532). 
De Christoffelschouw laat door middel van familiewapens de geschiedenis van het huis Glymes zien. De wapens en het Ordeteken van het Gulden Vlies behoren Jan III toe, en daarmee is onmiddellijk bij het betreden van de Hofzaal de voorname afkomst van de opdrachtgever duidelijk.
Direct onder de afbeelding van Sint-Christoffel staat het persoonlijke wapen van de eigenaar en opdrachtgever van de schouw, Jan III van Glymes. Het bestaat uit de familiewapens van Boutersem en Glymes. Ook zien we het orderteken. 
Meer informatie over de wapenschilden en de Christoffelschouw vind je in de bladerboeken in het Hofzaal van het Markiezenhof. 

Locatie HC Het Markiezenhof Steenbergsestraat 8 4611 TE Bergen op Zoom