Toni Raats speelt verzoeknummers SPECIALE BEIAARDCONCERTEN TIJDENS OPEN MONUMENTENWEEKEND
Van Zaterdag, 10 September 2016
Tot Woensdag, 28 September 2016
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toni Raats speelt verzoeknummers

SPECIALE BEIAARDCONCERTEN TIJDENS OPEN MONUMENTENWEEKEND 

 

Het jubilerende stadscarillon in de toren van de St. Jan is tijdens het hele Monumentenweekend en de dagen erna te horen. Het roosendaalse klokkenspel bestaat dit jaar vijftig jaar.

 

Reeds in 1949 werd van particuliere zijde het initiatief genomen om de St. Janstoren zingend te maken, maar het duurde tot 1966 voor het zover was. Toen kon een beroep worden gedaan op de inhoud van lokale fondsen die intussen waren gevormd en met name het J.H. Witte-fonds, dat was ingesteld door de directeur van Vroom & Dreesman N.V. te Breda. Dhr. Witte bood de gemeente Roosendaal en Nispen een financiële schenking aan ter gelegenheid van de opening van het nieuwe warenhuis aan de Nieuwe Markt. Als aandenken aan dit feit kreeg de cis2-klok de naam van deze directeur alsmede een toepasselijke inscriptie.

 

Bij de renovatie in 1994 is het carillon van achter de galmgaten van de toren naar de lantaarn verhuisd en is er een es1 klok aan toegevoegd.

 

beiaardconcert

Rondom het klokkenspel zijn meerdere dagen diverse activiteiten om het jubileum te vieren. Zo is de hele zaterdag een live beeld- en geluidsverbinding tussen het carillon in de toren naar de St. Janskerk. In de kerk en toren is de nodige documentatie te zien, filmbeelden en verrassende combinaties met foto’s, klok en dichtkunst door Stadsdichter Leo Lotterman, stadsfotograaf Aad Meijer en Dook (Jan Musters), film en promotie van de firma Eijsbouts en museum Klok en Peel uit Asten.

Gekeken kan worden naar de uitzending ‘Monumentje’ over de Sint-Jan van ZuidWestTV en ook enkele dvd’s die de beiaard als onderwerp hebben. 

 

Tussen 11:00 tot 12:00 uur en 15:00 tot 16:00 uur speelt beiaardier Toni Raats een ‘Jukeboxconcert’ met verzoeknummers.

Van 12:00 tot17:00 uur kan de toren worden beklommen door kleine groepen onder begeleiding van een gids (inschrijven ter plekke) en zijn er ‘s middags diverse beiaarddemonstraties door Toni Raats. 

 

 

PROGRAMMA TIJDENS HET OPEN MONUMENTENWEEKEND

Vrijdag 9 september 

19:00 – 20:00 uur • Beiaardconcert Carl van Eyndhoven (België, beiaardier Tilburg) 

Locatie Sint Jan te Roosendaal