TONEELGROEP JUVENAAT - MACBETH
Zaterdag, 23 Juli 2016, 20:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leerlingen van het Juvenaat presenteren met trots de tragedie Macbeth in de Hofzaal van Het Markiezenhof van 20 t/m 23 juli.


Bijzonderheden 
Het verhaal
Het is onrustig in Schotland. Hoewel de koning, Duncan, geliefd is onder de meesten van zijn thanes - zoiets als een graaf - en andere onderdanen, zijn er anderen die de macht graag over nemen. De Thane van Cawdor heeft er voor gekozen samen met plaatstelijke rebellen en een leger uit Noorwegen tegen de koning ten strijde te trekken.
Burgeroorlog en verraad; tegen die achtergrond begint het verhaal.

Macbeth, als één van de trouwe thanes van Duncan een belangrijk legeraanvoerder, slaagt erin Cawdor en de Noren te verslaan. Na het verlaten van het slagveld zien hij en Banquo drie... vrouwen? wezens? verschijningen? Vreemde types, in ieder geval. En niet alleen wat betreft verschijning - ze begroeten Macbeth eerst als Thane of Glamis - zijn echte titel - maar daarna ook als Thane of Cawdor, en zelfs als toekomstig koning. Banquo wordt gegroet als vader van een nieuwe koningsdynastie.
Onzin, of een voorspelling?

Hoewel Macbeth nuchter probeert te blijven onder deze mooie toekomstvisie, zijn de drie vrouwen nog niet weg of gezanten van de koningen verschijnen die hem melden dat de titel van Cawdor, nu de thane zelf verraad heeft gepleegd en ter dood zal worden gebracht, door de koning nu aan Macbeth toegezegd is. Als die eerste voorspelling al juist bleek ... zal hij dan ook koning worden?

Wanneer de koning besluit met Macbeth mee te gaan naar diens kasteel - waar Lady Macbeth net bericht heeft ontvangen van Macbeth's promotie én de voorspelling... wat zal er dan overwinnen? Trouw en eer, of ambitie? 

Locatie HC Het Markiezenhof Steenbergsestraat 8 4611 TE Bergen op Zoom
Kosten
10