CONCERT MISSA UNITATIS
Zondag, 10 April 2016, 16:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zondag 10 april vindt de uitvoering van de Missa Unitatis plaats in de Sint Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Met als gastkoor, Helmonds Vocaal Ensemble o.l.v. Jeroen Felix & Janno den Engelsman op orgel. 

Bijzonderheden 
Over de Missa Unitatis
De concerten zijn onderdeel van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. De schilder Jheronimus Bosch was verbonden aan de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap van ’s-Hertogenbosch (opgericht in 1318). Sinds 1642 tot aan de dag van vandaag is de Broederschap een oecumenische eenheid en bestaat uit protestante én katholieke leden. Volgens traditie verstrekken de proosten van deze Broederschap de opdracht een complete polyfone mis te componeren. In 2008 werd deze opdracht aan de Britse componist Antony Pitts verstrekt. Hij schreef een stuk voor twee koren, zowel afzonderlijk als tegelijkertijd vormen de koordelen een volwaardige compositie. Het maakt deze ‘Mis van de Eenheid’ magisch: ze overbrugt vijf eeuwen muziek en diverse geloofsrichtingen. “Koormuziek heeft de potentie hemels te zijn: het maakt gebruik van de meest intieme manier van communiceren en geeft mogelijkheid om voor even te leven en handelen in letterlijke harmonie”, aldus de componist.

Samenwerking gastkoren 
Van 2 tot 22 april zijn er in totaal acht concerten in Breda, ’s-Hertogenbosch, Antwerpen, Bergen op Zoom, Eindhoven, Tilburg, Amsterdam en Utrecht. Voor dit project is een omvangrijke samenwerking aangegaan met Stichting Babel (zes vooraanstaande amateurkoren uit Noord-Brabant en het Antwerps Kathedraalkoor) en het Nationaal Jeugdkoor. Deze koren zingen diverse werken, alternerend met de vaste gezangen van de Missa Unitatis. Deze eendrachtige samenwerking symboliseert de opdracht van de compositie als ‘Mis van de Eenheid’.

Locatie Sint Gertrudiskerk Grote Markt 4611 NR Bergen op Zoom