PAASZONDAG - HMR MET NIEUWE MEERKORIGE MUZIEK
Zondag, 27 Maart 2016, 09:30
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Latijnse Hoogmis op Paaszondag, 27 maart om 9.30 uur, in de Sint Gertrudiskerk wordt muzikaal verzorgd door koor, instrumentalisten en solisten van Hortus Musicus Religiosus. Dit onder leiding van de nieuwe dirigent Rutger Mauritz. 

HMR heeft voor deze gelegenheid nieuwe muziek ingestudeerd, merendeels meerkorig en/of veelstemmig. Het is muziek uit de renaissance en vroege barok uit Italië, Spanje en Duitsland.
De vaste misgezangen zijn van de Venetiaan Andrea Gabriëli (ca. 1510-1586) en zijn geschreven voor 5, 8, 12 en 16 vocale en instrumentale stemmen en er klinkt muziek van één van zijn opvolgers aan de beroemde San Marco-kerk, Claudio Monteverdi (1567-1643). Er is muziek van de Spanjaard Tomás Luis de Victoria (1548-1611) en van de Duitse componisten Thomas Selle (1599-1663) en Heinrich Schütz (1585-1672). Van de laatsten klinken respectievelijk de meerkorige werken “Surrexit Christus spes mea” en het beroemde “Herr, unser Herrscher”.

Bijzonderheden 
Voor deze bijzondere en feestelijke misverzorging heeft HMR een omvangrijke groep vocalisten en instrumentalisten ingeschakeld, onder andere bespelers van de historische trombone, barokviool en cornetto, ook wel zink genoemd. De solisten zijn de sopranen Esther Oor en Willemijn de Graaf, de mezzosopraan Mairi Paterson, de alt Nicky Brouwers, de tenoren Maresh Boel en Jorge Elipe Marco en de bassen Rob Daane en Bram Trouwborst. 
Natuurlijk klinkt er ook vertrouwd gregoriaans door de schola cantorum en er is bekend gregoriaans dat door allen kan worden meegezongen. De organisten Janno de Engelsman en Toine Jimkes bespelen de orgels. 
Voorgangers bij deze Paasviering zijn pastoor Paul Verbeek en diaken Co van Bekkum. 

Locatie Sint Gertrudiskerk Grote Markt 4611 NR Bergen op Zoom