HOFZAALLEZINGEN 2016, CULTUURHISTORIE ROND BERGEN OP ZOOM
Van Dinsdag, 15 Maart 2016 -  20:00
Tot Woensdag, 23 Maart 2016 - 22:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HOFZAALLEZINGEN 2016, CULTUURHISTORIE ROND BERGEN OP ZOOM

 

Voor de zeventiende keer wordt er een reeks van vier lezingen georganiseerd over de cultuurhistorie rond Bergen op Zoom. De lezingen worden gehouden in de Hofzaal van Het Markiezenhof Bergen op Zoom en worden georganiseerd door Het Markiezenhof, De Geschiedkundige Kring en Heemkundekring Halchterth.

Marc van der Steen: De weervissers van Bergen op Zoom

 

Vanaf de 17e eeuw wordt vanuit Bergen op Zoom en Tholen gevist door middel van weren in de Oosterschelde. Eén familiebedrijf uit Bergen op Zoom heeft nog drie weren in gebruik. De weervisserij is echter meer dan het vangen van vis. Het is ook een oude traditie die hoort bij Bergen op Zoom en de Brabantse Wal. De ansjovis is onderdeel van het AAA-menu. In de lezing De Weervissers van Bergen op Zoom gaat Marc van der Steen in op de ontstaansgeschiedenis van het gebied, de eeuwenoude vangstmethode van de weervisserij, de vissers, de vis en de bereiding van de vis. De vele unieke afbeeldingen komen uit familiealbums en zijn nooit eerder voor een breed publiek toegankelijk geweest. Na de lezing voelt u zich erfgenaam van het prachtige erfgoed dat weervisserij is.

Locatie HC Het Markiezenhof Steenbergsestraat 8 4611 TE Bergen op Zoom
De deelnamekosten bedragen € 27,50 voor 4 lezingen (inclusief koffie/thee). In de voorverkoop zijn alleen kaarten voor de gehele reeks te verkrijgen. Deze zijn te koop aan de balie van het Markiezenhof vanaf 12 januari (dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur) en de andere organisaties. Vanaf dinsdag 23 februari is het mogelijk om kaarten per lezing te kopen, deze kosten € 10,00 per stuk (op = op). U kunt niet vooraf reserveren. Voor vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar Yolande Kortlever (0164-277077).