Lezing Ambrogio Spinola
Donderdag, 25 Februari 2016, 20:45
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Yolande Kortlever geeft een lezing met als onderwerp Ambrogio Spinola, militair grootmeester.

Deze Ambrosi speelde een grote rol tijdens de Tachtigjarige oorlog, een strijd van de opstandige gewesten in de Nederlanden tegen hun landsheer, de koning van Spanje. Yolande zal aandacht schenken aan de oorzaken van de strijd en het verloop van de oorlog. Tevens gaat zij wat dieper in op de belegeringen van Bergen op Zoom door Pama, in 1588 en door Spinola in 1622.

Spinola is afkomstig uit een adellijk en schatrijk Genuees bankiersgeslacht. Hij was voorbestemd om ook bankier te worden, maar koos voor een militaire carrière in Spaanse dienst. Als opperbevelhebber van de Spaanse troepen behaalt hij menig succes. Prins Maurits van Oranje is echter een geduchte tegenstander. Het word eenstrategisch schaakspel tussen beide heren.

 

Yolande Kortlever werd in december 1997 aangesteld als archivist bij de gemeentelijke archiefdienst van de gemeente Bergen op Zoom. Na de fusie tussen de archiefdienst en het museum Het Markiezenhof werd zij in 2004 benoemd tot stadshistoricus. In 2013 verscheen haar boek  Bergen op Zoom, een stadsgeschiedenis in vogelvlucht.

 

Locatie De Beeklaan 29A, Halsteren