Expositie ‘Beweeg me’ in Het Markiezenhof
Zondag, 14 Februari 2016
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Expositie ‘Beweeg me’ in Het Markiezenhof

 

Op 18 december wordt in Het Markiezenhof in Bergen op Zoom het startschot gegeven van een grootschalig kunstproject: Beweeg me. Dat is een initiatief van beeldend kunstenaar Annemarieke van Peppen, museum het Markiezenhof en het Stadlander Buurtcultuurfonds.

 

Om te beginnen is er de gelijknamige expositie met portretten en een installatie in de tuinzaal van het Markiezenhof. Die bevat recent werk van Van Peppen. Ze zocht voor Beweeg me een kleine honderd plaatsgenoten die zich in de complete sereniteit van haar atelier wilden laten vastleggen in hun broosheid. Ze verzocht de grotendeels uit persoonlijke kring en via social media verzamelde ‘modellen’ ook bewegingen te maken. Daardoor kreeg ze de echte mens te zien. Annemarieke wil die ene heel speciale nanoseconde vastleggen. Of de foto helemaal scherp is, dat is van ondergeschikt belang. De installatie draait om subtiele bewegingen; vormen die aangenomen worden, maar zelden worden opgemerkt of vastgelegd.

 

Vanaf 18 december fungeert Annemarieke van Peppen ook een half jaar lang als ‘artist in residence’ in het museum. Vanuit een in een aangrenzende tuinzaal ingericht atelier start ze onder dezelfde noemer met het op historische wijze portretteren van genodigden (inwoners wijk Fort/Zeekant) en bezoekers van het museum. Posters van die portretten achter de ramen van de huizen van de bewoners groeien uit tot een expositie in de wijk.

In een satelliet-atelier in de wijk Fort/Zeekant gaat ze met participerende inwoners uit het community-art-project 'burenportretten' aan de slag.

 

Uiteindelijk zal er onder de verzamelnaam Beweeg me een monumentaal object ontstaan dat een tijdsbeeld verschaft van enerzijds de doorsnee inwoners van de gemeente Bergen op Zoom anno 2015/2016 en anderzijds van de bezoekers van het museum, en wat hen beweegt. Het resultaat zal veel participanten en bezoekers van de expositie gaan beroeren.

 

 

De expositie Beweeg me is van 18 december tot en met 3 juni 2016 te zien in Het Markiezenhof. 

Locatie HC Het Markiezenhof Steenbergsestraat 8 4611 TE Bergen op Zoom