Ciske de Rat -  Zo heet de productie van de BOV die momenteel in De Maagd draait en die nog tot en met zondag te bewonderen is. Ik hoor louter superlatieven als het gaat om recensies of commentaren van bezoekers. Een goed tijdstip om Ilse Verhoeven van de PR machine van de BOV eens aan de tand te voelen.

Ik leg haar dan ook een aantal vragen voor:

De kaartverkoop verloopt geweldig, hoe komt dat denk je?

Iedereen kent het verhaal van Ciske de Rat. De film heeft iedereen ooit wel eens gezien. Daardoor komen mensen denk ik eerder op een voorstelling af. Doordat we dit jaar ook maar liefst 22 kinderen hebben die meedoen zorgt dat ook voor een boost in de kaartverkoop. Ook zij hebben veel vriendjes en vriendinnetjes, klasgenootjes en niet te vergeten familie die graag de prestaties willen zien.

Doordat wij als cast volledig achter deze productie staan, zelf enthousiast zijn, dragen we dat uit naar ons (toekomstige) publiek. We hebben met zijn allen gezorgd dat de kaartverkoop goed is verlopen. En tja, ik kan er niet omheen, mijn taak als PR verantwoordelijke telt hier waarschijnlijk ook in mee.

Waarom zit jij nu bij de BOV?

Ik zit sinds 6 jaar bij de BOV. Daarvoor zat ik in de zaal. Als beginneling wil je kunnen wat de mensen op het podium voor je ook staan te doen. De BOV leek voor mij het hoogst haalbare in theater. Dat wilde ik ook. Het klinkt waarschijnlijk heel stom, maar ik keek echt op tegen de cast van de BOV. Dus auditie doen was een volgende (en hele enge) stap. Na een paar zenuwslopende weken kwam de uitslag en mocht ik aansluiten als lid. Nu sta ik zelf op het toneel, tussen al die mensen die ik destijds vol bewondering zat aan te staren en ik groei iedere productie weer.

Waarin schuilt de kracht van de BOV?

De kracht is denk ik dat we een sterk artistiek team hebben. De afgelopen jaren hebben zij ervoor gezorgd dat het onderste uit de kan werd gehaald bij alle leden. Doordat leden all-round zijn en dus veel kunnen zijn zij in staat een grote productie aan te kunnen en te kunnen dragen. De overstap naar grote musical titels is, denk ik, een gouden greep geweest. Musical leeft. Nederland is geen groot land maar heeft aan musical producties een enorme stap gemaakt. Musicals van eigen bodem, musicals vanuit het buitenland. Musicals leven. En door ieder jaar de lat weer een beetje hoger te leggen blijven producties altijd een mooie uitdaging.

Wanneer is voor jou deze productie geslaagd? 

Als iedereen er een fantastisch gevoel aan over houdt. De bezoekers, maar ook de leden, het artistieke team, het bestuur maar ook alle medewerkers achter de schermen. De première was een paar weken geleden al uitverkocht en na de tweede voorstelling en een super goede recensie blijken alle voorstellingen  te zijn uitverkocht. Er is een ware hype ontstaan op kaartjes. Op facebook zoeken bezoekers nog kaartjes. Ik denk dat er zelfs bij De Maagd een wachtlijst is. Deze productie is al meer dan geslaagd.

Heb je al leermomenten van deze productie die je meeneemt in de toekomst?

Concentratie! Iedere bezoeker heeft een kaartje gekocht. Iedere voorstelling weer moet je er staan alsof het de eerste keer is. Als je zelf energie geeft, krijg je het terug vanuit de zaal. Contact zoeken met de bezoekers, ook op de zijbalkons en bovenin. Kinderen zijn enthousiast en gaan vol de voorstellingen in. Daardoor doen zij de dingen niet iedere voorstelling hetzelfde, daar moet je rekening mee houden en op inspelen. Maar juist dat zorg ervoor dat je alert blijft.

Wat trekt jou persoonlijk aan in deze productie?

Het werken met de kinderen. Het is zo leuk om al die kleine talenten te zien werken. Daar krijg je energie van. Ik vind zelf heel veel nummers prachtig. Het nummer wat Albert – Jan ( de grote Cis) zingt in de rechtbank zorgt bij mij voor kippenvel. Maar ook “oorlog in mij” is prachtig. Het nummer “gebroken” wat we met alle dames opstarten is ook prachtig. Het is zo gaaf om dat te mogen en kunnen zingen.

Er zijn al een hoop reacties op Ciske, welke staan je het meeste bij?

Na de première liep ik samen met mijn beste vriendin Jessica ( die ook meedoet en de moeder is van Casper die Ciske speelt) een rondje. We werden aangesproken door twee mensen die wij beiden niet kenden. Hun commentaar: “we willen even zeggen dat we een top avond hebben gehad. Wat zijn jullie goed. Dit is geen amateur nivo meer”. Als mensen zeggen dat ze een fantastische avond hebben gehad en jij daar een klein stukje aan hebt kunnen bijdragen, DAT is het mooiste compliment wat je kunt krijgen, daar doe je het voor.

Is er nog een speciale manier om op t einde van de productie het ‘eind’ te vieren?

Nadat het doek voor het laatst is gesloten ( ik moet er nu nog even niet aan denken) gaan we met zijn allen nog verzamelen voor de jaarlijkse nazit. Dit jaar is dat in De Engel. We drinken met zijn allen wat. Blikken terug. Eten een hapje en tja, dan komt het moment van afscheid nemen en naar huis. En dan, dan vallen we met zijn allen in een gat.

Gelukkig duurt dat nog even, we mogen eerst nog lekker een aantal voorstellingen draaien.

 

Heb je nog iets te melden?

Het allerlaatste kaartje voor de productie heb ik zelf gekocht. En dat veil ik op de facebook pagina van stichting BOV https://www.facebook.com/www.stichtingbov.nl?fref=ts De opbrengst gaat naar het Ronald MC Donald huis. Buiten het kaartje krijg je ook een back-stage rondleiding en een foto moment met wat cast leden. De reden waarom wij hebben gekozen voor dit doel is omdat 1 van onze leden daar momenteel verblijft. Zij heeft een week voor de première moeten afhaken omdat zij veel te vroeg ging bevallen van haar kindje. Gelukkig gaat het redelijk goed met de kleine, maar zonder dat huis konden Mijke en Kristain niet bij hun kleine Mads zijn.