Het concert in de Hofzaal van het Markiezenhof op 25 oktober aanstaande was de aanleiding om met deze beide professionals eens een praatje te maken.

 

 

“Het was naar aanleiding van een privé concert op ’t podium van De Maagd dat Jürgen van de Heuvel van het Markiezenhof op ons afstapte.” Vertelt Angelique me.

We zitten op een heerlijke na zomerse dag bij Ivo in de tuin. Angelique is wat ‘onder het weer’ ook mede door de hele drukke afgelopen periode. De keeltjes worden verzacht met gemberthee. Ook Ivo moet zich rustig houden want er komt al weer een druk weekend aan.

 

“We doen altijd ons eigen ding,” vertelt Ivo mij als ik hem de vraag voorleg waarom mensen juist hen willen zien. “Er moet wel iets bijzonders inzitten, iets dat haast onnatuurlijk is. Daarom werken we ook in thema’s als Ellen Fitzgerald meets Michelle le Grand, of Beatles, Blues en Bossa Nova. Juist dit soort combinaties zetten het publiek op het verkeerde been. Maar let op, we spelen wel nummers van anderen maar proberen die dan wel in een eigen jasje te hijsen.” Ik merk hoe de houding van Ivo tijdens het gesprek verandert. De persoon die zakelijk het interview in wilde stappen raakt steeds meer overmeesterd door de passie die hij niet langer kan verstoppen. Ik hoor hem zeggen:”Elk optreden is bij ons anders. We spelen dan ook anders, maar het is wel altijd spannend en spontaan.”

 

Ik vraag aan Angelique en Ivo wat ze nu verwachten van het concert in het Markiezenhof? “Uh, een volle bak, sfeervol en… ik ben nu al een beetje zenuwachtig.” Is het antwoord van Angelique. “Dat heb ik altijd hoor, mijn hartje klopt dan gewoon wat sneller. Maar dat hoort erbij, het helpt me ook om me goed te focussen.”

 

Ik ken Angelique al langer, een stuk langer, al eerder zong ze de sterren naar beneden in diverse samenstellingen en duo’s. Sinds twee jaar zingt ze met Ivo. “Omdat het meteen klikte,” vertelt deze mij. “We hadden vroeger al eens gejamd, lekkere jazz en dat voelde meteen goed. Zo’n twee jaar geleden had ik een optreden staan waarbij de andere helft van ons duo afviel. Had ik me daar een mega probleem. Waar haalde ik iemand vandaan die in enkele dagen een breed repertoire zich eigen maakte. Daarbij moet het goed zijn, je bent tenslotte professional dus de lat ligt hoog. Het werd Angelique. Al bij de eerste repetitie lieten we dat repertoire los en gingen we jammen en weer de jazz tour op.” Zijn ogen vonken en hij lacht:”Er zijn maar weinig mensen die met zo veel passie jazz kunnen zingen en je komt niet vaak iemand tegen die ‘iets moeilijks’ wil doen.”

 

“Weet je”, zegt Angelique, “ik ben hartstikke blij dat muziek weer zo voorop in mijn leven staat. We gingen al snel gewoon voor de lol repeteren omdat het zo klikte. Dat zie je niet zo vaak bij professionals. Binnen twee maanden waren we volledig ‘up and running’. Ik vond dat Ivo qua niveau een stuk hoger stond en wilde absoluut datzelfde niveau halen.”

 

Ivo lacht ondertussen breed uit:”Ik bleef maar namen noemen en een week later kende ze elke versie van die nummers. Ze zag warempel tips van mij aan als huiswerk. Dit leidde er wel toe dat er allerlei nieuwe dingen ontstonden, juist omdat we elkaar zo goed aanvoelen. Het moet ook in je bloed zitten.”

 

Ik nip van mijn water met citroen. Het ene verhaal na het andere komt langs. Dit duo heeft muziek echt niet alleen in het bloed zitten maar ook in de genen, de toppen van hun vingers en elke zweetdruppel die ze plengen. Ivo wordt steeds enthousiaster, gaat steeds dieper op muziek in, de beleving en de passie. Ik vraag me af hoe zijn vriendin Claartje een avondje met Ivo alleen beleeft? Maar ze zal beslist trots zijn op dit talent op piano en gezegend met een zoetgevooisde stem. Angelique past perfect in het muziekduo dat ‘Ivo en Angelique’ heet. De naam is simpel, het samenspel beslist niet.

 

“We mogen ook heel graag iets kleins brengen, iets fragiels. Met iets dat klein is en eerlijk kun je mensen vangen. Het mooie van muziek is dat je communiceert. We proberen altijd een verhaal te vertellen. Dat moet ook wel, de oorspronkelijke artiest had een bedoeling met het nummer. Als professional moet je je dus verdiepen in de tekst, in de boodschap. Je brengt niet zo maar een cover. Soms lijkt het gek, staan we op een locatie of evenement dat een bepaald nummer niet lijkt te passen. Toch doen we het en je ziet absoluut een deel van het publiek daarop reageren. Voor een mooi sterk nummer is het altijd de goede locatie, het goede moment.” Weet Ivo mij nog te vertellen voor ik hem een leuke wellicht lastige vraag stel:”Vertel in één woord wat muziek voor jou betekent.”

 

Angelique is de eerste die antwoordt:” Leven.”

Ivo volgt:”Passie.”

 

Natuurlijk wil ik nu iets meer weten waarop Angelique me vertelt:”Muziek is heel belangrijk voor me. Het is heerlijk om te ervaren hoe ongeremd je kunt zijn. Soms schrik ik wel eens hoeveel muziek voor me betekent.”

 

Ivo is korter met zijn uitleg:”Het kwam zo maar op. Echt waar, ‘music was my First love’.” Besluit hij lachend.

 

Ik zit nog een heel poosje met deze twee beroepsmuzikanten. Twee bevlogen personen die elkaar in eenzelfde passie gevonden hebben en nu hun muzikale degens kruisen in een dans die het publiek hypnotiseert en mee voert naar prachtige hoogtepunten.

 

Kaarten voor het concert op 25 oktober in de Hofzaal van het Markiezenhof te Bergen op Zoom kun je verkrijgen bij het Markiezenhof zelf, of voor aanvang aan de deur, of via Ivo en Angelique. Kijk daartoe ook even op hun Facebook pagina.  Ivo Stuivenberg en Angelique de Groot in Concert, dit mag je absoluut niet missen.