Een dag die belangrijk is en was voor de organisatie, want vooraf was er veel te organiseren om alles vullend te krijgen en op rolletjes te laten verlopen.

Voor dat de deuren om 12:00 uur openden was er voldoende publieke belangstelling. In de foyer en in de grote zaal van Den Enghel te Bergen op Zoom stonden diverse tafels waar schrijvers, kunstenaars, fotografen, muzikanten, dansers voor de allereerste keer hun culturele werken presenteerden. Ook wethouder Arjan van de Wegen die het festival opende vond dit evenement een verrijking voor Bergen op Zoom. Natuurlijk hoopt hij dan ook dat Sonn Franken en Frank Nuijten hiermee door zullen gaan. Na alle positieve reacties van het publiek en medewerkers wordt hier zeker over gebrainstormd. 

Je kon deze middag rond kijken naar een diversiteit van schilderijen. Boeken kon je inzien en kopen. Doordat er een gevarieerd programma was dat door Volkan Tasdan aan elkaar werd gepraat kwam het publiek zelfs met de beentje los van de vloer toen er een dansgroep met de mini’s hun kunnen lieten zien onder leiding van Anouk Roedelof. Ook de hip-hop dansgroep van Volkan was van de partij die weer hele andere dans moves ten tonele brachten. Ook daar werd een mevrouw uit het publiek zo door gegrepen die het niet kon laten de dansvloer mee op te gaan. 

Ook waren er diverse sprekers die lieten zien welke cultuur er zoal op de wereld verdwijnt en daar zeker aandacht voor moeten vinden bij de mensheid. Onder het genot van een drankje en kleine pauze waren er de klanken van een zangeres daar dan een van de kleinste niet op stil kon blijven staan.

Bij het koor Bekoor stond een ieder aandachtig te luisteren. Wat een prachtige stemmen zo bij elkaar. Ook ik stond dit te bewonderen dat ik bijna vergat foto’s te maken. Maar was dan toch op tijd uit mijn roes ontwaakt zo dat er ook van Bekoor mooie plaatjes zijn geschoten.

Na iedere act gingen de handen op elkaar van het publiek wat deze middag aan en afliep op het Bergs Cultuur Festival. Een van de schrijvers Motell genaamd kwam met zijn bandje Navenant om een kleine after party op te luisteren met gezellige Keltische klanken.

Foto's & Tekst: Bastin van Elzakkers