Godijn Publishing lanceert middels Project Boek10 maar liefst 10 veelbelovende Nederlandse Auteurs.

 

Johan Klein Haneveld is één van de 10 veelbelovende Nederlandse auteurs die Godijn Publishing op zaterdag 6 mei in de Park Schouwburg te Hoorn lanceert met haar boek 'Conquistador'.

Hierbij stellen we hem graag voor aan jullie:

 

• Kun je jezelf in het kort omschrijven en waar ben je woonachtig?

Ik woon samen met mijn vrouw in Delft, een prachtig stadje met een rijke historie en sfeervolle grachten. We genieten samen van het bezoeken van dierentuinen en fantasyfestivals, en van boeken, films en stripverhalen. Ik verzorg daarnaast vier zoetwateraquaria. Om geld te verdienen, werk ik bij het Tijdschrift voor Diergeneeskunde als eindredacteur. Er zijn ondertussen zes boeken van mijn hand verschenen. De laatste is de fantasyroman ‘De Krakenvorst, boek 1: Keruga’. ‘Conquistador’ is mijn eerste verhalenbundel. 

 

• Hoe ben je geworden tot wie je bent / kun je in het kort je jeugd omschrijven?

Ik ben kind van twee huisartsen, en hoorde tijdens de maaltijden gesprekken aan over zeldzame ziekten die ze toch hadden herkend. Hoewel de verhalen over lastige patiënten en drukke diensten me ervan weerhielden zelf arts te worden ben ik toch een beetje in hun voetsporen gevolgd door Biomedische Wetenschappen te studeren. In het laboratorium staan was echter niks voor mij. Schrijven lag me beter en dus werd ik wetenschapsjournalist. Mijn ouders waren daarnaast behoorlijk streng gelovig en hoorden tot een gesloten gemeenschap, de Vergadering van gelovigen. Zelf was ik dus ook erg religieus. Ik ben zelfs een tijd gestopt met het lezen van spannende verhalen, omdat ik bang was dat dit een zonde was. Tot ik overspannen werd en de kerk achter me liet. Ik zie mezelf nog steeds wel als spiritueel, maar heb grote moeite met overtuigingen die alle antwoorden al paraat hebben en de levens van mensen willen controleren. Gelukkig was niet elke invloed in mijn jeugd verkeerd. Mijn ouders hadden een volle boekenkast, inclusief SF- en fantasyboeken, en ze namen me bovendien mee naar de bibliotheek. Ik ontdekte al heel snel hoe fantastisch boeken zijn en las alles dat los en vast zat, van boeken over diepzee en dinosaurussen, tot In de ban van de ring, van J.R.R. Tolkien. Vrijdagavond naar de bibliotheek was mijn wekelijkse uitje. De liefde voor boeken is gelukkig niet verdwenen, maar is in de tussentijd alleen maar gegroeid. 

 

• Wat was de aanleiding / trigger om het schrijverspad op te gaan?

Op de basisschool genoot ik al van het schrijven van opstellen. We kregen te weinig opdrachten naar mijn zin, dus besloot ik in een schriftje eigen verhalen te schrijven. De eerste was getiteld ‘De mosasaurus’. Op de middelbare school stelde een vriend voor samen een boek te schrijven. We zouden om de beurt een pagina schrijven. Hij stopte er echter na twee pagina’s mee. Ik had echter de smaak te pakken en zette door. Dit werd mijn serie SF- en avonturenverhalen ‘De avonturen van Joost, Cliff en Yoko’. Ik ging ook naar het voorbeeld van mijn favoriete schrijvers Isaac Asimov, Arthur C. Clarke en Robert Heinlein korte SF-verhalen schrijven. Van mijn leraar Nederlands mocht ik zelfs een bundel van mijn eigen verhalen op mijn Nederlandse boekenlijst zetten! Tijdens mijn studie was ik zo religieus dat ik van mezelf geen verhalen meer mocht schrijven. Toen ik overspannen werd, kreeg ik echter het advies te gaan doen wat ik zelf graag wilde. En dat was schrijven. Neptunus werd mijn debuut en verscheen in 2001.

 

• Welke persoonlijke kant van jezelf komt terug in je schrijven?

Mijn liefde voor de natuur schemert in veel van mijn verhalen door. Ik ben gefascineerd door de diversiteit van het leven in de meest uiteenlopende omstandigheden: van de diepzee tot in grotten, tot op de hoogste bergen. En wellicht op andere planeten? Al die mogelijkheden inspireren me. En daarnaast de mens, die ook in staat is zich aan te passen aan nieuwe omgevingen en nieuwe werkelijkheden. 

Daarnaast hebben veel van mijn hoofdpersonen duidelijk trekjes van mezelf. Soms worstelen ze met depressie of een fragiel zelfbeeld. Ze moeten soms zoeken naar de betekenis van het leven. Of ze zijn opgegroeid in een streng religieuze omgeving en willen daaraan ontsnappen. Maar ook dan blijft de vraag wat er overblijft voor ze. Kunnen ze de negatieve invloeden kwijt raken, zonder zichzelf te verliezen? Maar mijn personages reflecteren ook mijn avontuurlijke kant. Kennissen van me zijn wel eens verbaasd als ik vertel dat ik graag schietspellen speel op mijn PS4, of dat ik met lasergamen twee keer over de kop een duinhelling afrol om dekking te zoeken. Volgens mijn vrouw zit ik regelmatig te neuriën als ik een actiescéne aan het schrijven ben. En de bundel Conquistador bevat de beste actiescéne die ik tot nu toe heb geschreven, vind ik zelf. 

 

• Heb je een donkere kant van jezelf of angsten die terugkomen in je schrijven?

Met mijn liefde voor de natuur komt een grote angst en bezorgdheid over hoe wij met onze wereld omgaan. Ik weet dat ik zelf als kind al nachtmerries had over milieuvervuiling en het uitsterven van diersoorten. De nieuwe kennis over klimaatverandering maakt die angst niet minder. Ik zou hopen dat we iets van die prachtige diversiteit en schoonheid die ons omringt zouden kunnen bewaren, maar ik hou mijn hart vast … Verder heb ik een diep wantrouwen jegens organisaties en groeperingen die de individualiteit van mensen ondergeschikt maken aan hun eigen belang. Ook als kind al droomde ik over hersenspoeling en controle en dat maakte me bang. De vrijheid van mensen om zichzelf te kunnen zijn staat me na aan het hart. Aan de andere kant moeten onze eigen individualiteit niet ten koste gaan aan de persoonlijkheid van andere, zwakkere mensen om ons heen. In veel van mijn verhalen zul je het conflict zien tussen individualiteit en grotere organisaties, en de zoektocht naar de manier om daaruit te ontsnappen. 

 

• Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Ik mocht in 2002 namens de christelijke uitgevers het actieboek voor de maand van het spannende boek schrijven, getiteld Het Wrak. Maar nog trotser ben ik op de publicatie van mijn korte verhalen in heuse SF-tijdschriften, zoals Fantastische Vertellingen en de jaarbundels Ganymedes 15 en 16. Eindelijk treed ik in de voetsporen van mijn favoriete schrijvers. Ik bereikte in 2016 de 3e plaats in de verhalenwedstrijd Fantastels, en stond op de eerste plek in Trek Sagae 2014 - een jaarlijkse wedstrijd voor korte Sf-verhalen. Het prijswinnende verhaal Valstrik staat ook in Conquistador. 

 

• Hoe voelt het om dit nieuwe avontuur Boek10! aan te gaan?

Het is een grote eer om aan dit project te mogen meedoen. Dat een uitgever in zee durft te gaan met mijn verhalenbundel steekt me een hart onder de riem. Ik kijk er ook naar uit om met andere schrijvers onze boeken te presenteren. We maken elkaar sterker! 

 

Wat zijn je verwachtingen van dit project en waar hoop je dat het je brengt?

Een mooi aspect van Boek10 is dat er allerlei types schrijvers meedoen, en dus ook allerlei soorten lezers de boeken onder ogen krijgen. Ik geloof zelf dat Conquistador verhalen bevat die voor iedereen inspirerend, tot nadenken stemmend en spannende kunnen zijn, niet alleen voor de fans van SF. Juist in een tijd van grote maatschappelijke ontwikkelingen (Trump), toenemende effecten van de mensheid op op onze leefomgeving (klimaatveranderingen) en vorderingen van wetenschap en techniek (genetische experimenten, kunstmatige intelligentie), helpen SF-verhalen ons de grote vragen te blijven stellen: wat betekent het om mens te zijn? Hoe behouden we dat wat ons uniek maakt? Hoe kunnen we er voor elkaar blijven zijn ook als het moeilijk wordt? 

 

• Wat wil je nog bereiken / wat zijn je dromen?

Eind 2017 verschijnt De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon. Ik zou graag nog een bundel korte verhalen publiceren. Er ligt een dichtbundel klaar en ik werk aan een collectie van diepgaande filmbesprekingen. Verder wil ik dit jaar beginnen met het schrijven van een flinke SF-roman die zich afspeelt in een verre toekomst. Ik hoop ook verhalen te blijven publiceren in de Nederlandse SF-tijdschriften en ze te promoten zodat ze het brede publiek krijgen dat ze verdienen. En ik wil uiteindelijk mensen helpen met schrijven, door coaching of redactie van manuscripten. Mijn ultieme droom is om tegen die tijd mijn kantoorbaan te kunnen opgeven en voltijds schrijver te worden! Ik ga daar in elk geval hard voor werken. 

 

• Heb je een website waar mensen iets meer van je kunnen zien / lezen?

Mijn website is johankleinhaneveld.blogspot.nl - daar vind je een archief met mijn blogs en gedichten, en nieuws over mijn schrijfprojecten.