't Spiritum was goed gevuld toen zaterdagmiddag 10 december meer dan zestig mensen zich melden voor de nieuwe oorlogsroman van Sonn Franken.

 

 

"Het was best wel spannend. Want ook al heb je alles goed geregeld, heb je er veel aandacht voor gevraagd, dan toch is het altijd maar de vraag welke en hoeveel mensen daadwerkelijk komen."

Dat was dus best een behoorlijk opkomst want 't Spiritum was behoorlijk vol tot achterin en Jos Nuijten telde wel meer dan 60 personen zo vertelde hij later. De locatie 't Spiritum is dan ook bij uitstek geschikt voor dit soort evenementen want het is een bijzonder warme gelegenheid met een bijzondere uitstraling. En zeg nou zelf, met een brandend houtvuur heb je en warmte en gezelligheid in één.

 

Als Opperspreekstalmeester is Marijn van de Branden natuurlijk helemaal in zijn sas. Wie anders dan hij kan met zoveel verve, zoveel humor en ook zonder aarzeling de hele boel aan elkaar lullen. Logisch dat Sonn zijn maatje had gevraagd deze bijdrage te leveren. Bijdragen waren er maar zat. Paul Versijp wist het publiek weer te boeien met zijn verhaal over de strijd om de Schelde. Er kwamen plaatsen voorbij van Antwerpen tot Tholen die iedereen kent maar waar het oorlogsverleden niet zo bekend is. Aangrijpend ook het verhaal van die familie die op één en dezelfde dag de euforie van de bevrijding meemaakte maar ook een dochter verloor in Halsteren.

 

Natuurlijk was Boekenindustrie vertegenwoordigd, in dit geval door Pim en Ines. De boeken lagen al snel opgestapeld op een tafeltje en nogmaals werd duidelijk hoe fraai de cover van het boek wel niet is. Pim vertelde in het kort nog waarom het verhaal hem trof en hoe de schrijfstijl hen aansprak. Het resulteerde in een contract voor de auteur Sonn Franken die het eerste exemplaar overhandigd kreeg. Maar Sonn had daar andere plannen over want hij reikte het eerste boek uit aan Maarten van Eekelen, de nestor en bruggenbouwer van de regio. Ook Maarten deed zijn woordje en kwam daarbij nog terug op zijn actieve dienstjaren in Nieuw Guinea.

 

Hierna was het tijd om de boeken te signeren, boeken die grif afgenomen werden. Er waren veel familie en veel vrienden van Sonn, maar er waren ook een aantal mensen die juist door het verhaal verleid waren om deze middag mee te maken.

 

Al bij al was het een memorabele middag en een succesvolle lancering van de oorlogsroman 'In de Schaduw van de Waarheid'.